Сторінки блога

неділя, 23 липня 2017 р.

Знайомі незнайомці. ЧОРНИЙ ПЕРЕЦЬ


Чорний перець (Piper nigrum L.) його ще називають Малабарська ягода, являє собою деревоподібну ліану "Piper nigrum", що відноситься до родини перцевих. Вона росте в лісі, обвиваючи дерева, які служать їй опорою. У довжину ліана може досягати 6 м. На плантаціях, де її спеціально розводять, як опори застосовують спеціальні підпірки в вигляді жердин.
На плантаціях рослина являє собою
повзучу ліану, що досягає у висоту 15 м. Листя має довжину 80-100 мм. Після закінчення цвітіння виростають круглі плоди, спочатку зеленого кольору, потім вони набувають жовтий або червоний колір.

Ліана має яйцеподібне, шкірясте, сірувато-зелене листя. Чорний перець цвіте дрібними білими квітками. Плоди перцю чорного представляють собою кістянки кулястої форми з твердою оболонкою, що мають пекучий смак. Чорний перець корисний людям із серцево-судинними захворюваннями, тому що він ефективно очищає судини і розріджує кров. Їм приправляють м'ясні, рибні та овочеві страви.

  Вирощуванням чорного перцю займаються в Шрі-Ланці, на Яві, Суматрі, Борнео, в Бразіліі.Главним експортером чорного перцю на світовий ринок є острів Суматра.

  Зростає чорний перець на високих стрижнях, аналогічно хмелю. Через три роки після посадки починає плодоносити. Від однієї і тієї ж рослини  отримують три види перцю - чорний, білий і зелений. Урожай перцю починають збирати, коли плоди набувають червоного кольору. У процесі сушіння на сонці плоди перцю чорніють. Чорний перець високої якості повинен бути твердим, темним і важким. 1000 зернин якісного чорного перцю повинні важити рівно 460гр. Тому в античні століття чорний перець служив в якості еталону для зважування аптечних товарів, що вимагають великої точності.В тропічних країнах плоди недостиглого зеленого перцю консервують в солі і оцті. При цьому він набуває дуже ніжний і тонкий аромат. Найякіснішими сортами чорного перцю в усьому світі вважаються малабарський і теллішері.

До речі білий перець-це той самий чорний перець, тільки чищений механічно від оплодня, зазвичай для отримання білого перцю свіжозірвані зрілі плоди перцю замочують у воді (іноді гарячої для прискорення процесу) приблизно на один тиждень. В результаті замочування оболонка плоду розкриається і розм'якшується, після чого оболонку плода відокремлюють і сушать, залишивши насіння.
Зелений перець, отримують з незрілих плодів чорного перцю. Засушені зелені горошини обробляють таким чином, щоб зберегти зелений колір, наприклад, із застосуванням діоксиду сірки або шляхом ліофілізації (сухої сушки). Аналогічним чином з зрілих плодів також отримують рожевий (червоний) перець (слід відрізняти рожевий перець з Piper nigrum від більш поширеного рожевого перцю, що виготовляється з плодів перуанського перцю або бразильського перцю).

Немає коментарів:

Дописати коментар