Сторінки блога

пʼятниця, 2 липня 2021 р.

Вітаміни. Вітамін В6

 Вітаміни. Вітамін В6

Вітамі́н В6 (одна з його хімічних форм - піридоксин) - водорозчинний вітамін групи В.

Необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Регулює стан нервової системи, запобігає подразненням шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Важливий у метаболізмі білків та амінокислот. Бере участь в утворенні арахідонової кислоти з лінолевої, ніацину з триптофану, в обміні холестерину, і утворенні гемоглобіну, регулює жировий обмін в печінці.

Грає важливу роль в обміні речовин; необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервової системи. У фосфорильованій формі піридоксин є коферментом великої кількості ферментів, що діють на неокислювальний обмін амінокислот (процеси декарбоксилювання, переамінування і ін.). Піридоксин бере участь в обміні триптофану, метіоніну, цистеїну, глутаміновою і других амінокислот. Грає важливу роль в обміні гістаміну. Піридоксин сприяє нормалізації ліпідного обміну.

При атеросклерозі, токсикозах вагітних, анацидному гастриті, ентериті, анемії, хворобах печінки, тривалому застосуванні антибіотиків і протитуберкульозних засобів потреба у піридоксині значно зростає.


РОЛЬ  В  ОРГАНІЗМІ

синтез білка;

регуляція рівня глюкози в крові;

утворення ніацину (віт. В3) із триптофана;

синтез ліпідів (мієлінових оболонок, поліненасичених жирних кислот в клітинних мембранах);

синтез гемоглобіну;

синтез нейромедіаторів (серотоніна, дофаміну, норепінефрину).

НЕБЕЗПЕКА ДЕФІЦИТНИХ  СТАНІВ

період швидкого росту;

надмірне вживання алкоголю і кави;

підвищене вживання білків збільшує потребу організма у піридоксині;

куріння;

люди похилого віку;

оральні контрацептиви.

ГІПОВІТАМІНОЗ

У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання, слабкість, біль у животі.

У дорослих: себорейні ушкодження навколо очей і рота, підвищена ймовірність серцевих захворювань.

Почервонілі, покриті лусочками, жирні, болючі, сверблячі ділянки шкіри (особливо навколо носа, роту, вух, статевих губ у жінок та мошонки у чоловіків);

болючі тріщини в куточках роту (ангулярний стоматит) і на губах (хейлоз);

гладкий фіолетовий язик, запалене горло;

почервоніння, пекучість очей, надмірна сльозоточивість, світлочутливість;

анемія з пониженим синтезом червоних кров'яних тілець;

летаргія, депресія, індивідуальні зміни;

хронічні захворювання (астма, хвороби серця, нирок, цукровий діабет, ревматоїдний артрит);

може збільшитись рівень холестеролу і холестерину низької щільності, зменшення холестерину високої щільності;

може збільшитись ризик утворення кальцієвих каменей у нирках.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ

Тривале вживання високих доз піридоксину (більше 1000 мг/день), може стати причиною нейропатії, що характеризується втратою рефлексів, онімінням і поколюванням долонь та ступнів.

Пригнічення глибинних сухожильних рефлексів, заніміння кінцівок, труднощі при ходьбі, ушкодження нервів.


ВМІСТ У ПРОДУКТАХ

Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, рибі палтусі, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах та ін.

Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела: картопля, помідори, шпинат.

Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами.

Немає коментарів:

Дописати коментар