Сторінки блога

четвер, 5 липня 2018 р.

Вітамін С

                                         ВОДОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ
Вітамін С (аскорбінова кислота).

Роль вітаміну С
   Цей вітамін -  найголовніший антиоксидант нашого організму, у рази знижує вплив вільних радикалів на наші клітини, тим самим зберігаючи  здоров"я , молодість і красу. Він бере активну участь в обміні речовин, стимулює імунну систему, нормалізує вміст холестерину в крові, зміцнює судини, підтримує роботу нервової системи, покращує стан шкіри
та її похідних ( нігтів, волосся), сприяє концентрації уваги та позитивно впливає на настрій, забезпечує міцний сон, зберігає зір, сприяє засвоєнню заліза, а отже впливає на кровотворення, попереджає розвиток онкологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
Пам"ятайте! 
- Вітамін С не синтезується у нашому організмі  і надходить лише з продуктами харчування;
- Цей вітамін розчиняється у воді і руйнується при кип"ятінні;
- Середня добова доза вітаміну С, необхідна людині - 100 мг;
- Нестача цього вітаміну має багато негативних наслідків, в тому числі розвивається таке захворювання, як цинга.


 Джерела вітаміну С 
Вітамін С знаходиться в багатьох фруктах і овочах, але лідерами за його вмістом є ( у мг на 100г продукту): ​​
шипшина суха - 1500 мг ( безперечний лідер)
перець солодкий червоний - 250 мг
смородина чорна - 250 мг
хрін - 200 мг
капуста цвітна та броколі - 75 мг
суниця - 60 мг
щавель - 60 мг
лимон , апельсин - 50 мг
капуста білокочанна - 40 мг
порічки - 40 мг
При недостатньому надходженні вітаміну С в організм ( гіповітамінозі) спостерігається:
підвищена стомлюваність, зниження імунітету та аппетиту, слабкість, кровоточивість ясен, запалення слизових оболонок рота, біль у м"язах і суглобах, виникнення синців, підвищення тривалості загоєння ран.

Надмірне споживання вітаміну С ( гіпервітаміноз) 
призводить до виникнення алергічних реакцій різного ступеня тяжкості, шлунково - кишкових розладів.

Немає коментарів:

Дописати коментар