ВОДОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ
Вітамін С (аскорбінова кислота).
Роль вітаміну С
Цей вітамін - найголовніший антиоксидант нашого
організму, у рази знижує вплив вільних радикалів на наші клітини, тим самим
зберігаючи здоров"я , молодість і красу. Він бере активну участь в
обміні речовин, стимулює імунну систему, нормалізує вміст холестерину в крові,
зміцнює судини, підтримує роботу нервової системи, покращує стан шкіри
та її похідних ( нігтів, волосся), сприяє концентрації уваги та позитивно впливає на настрій, забезпечує міцний сон, зберігає зір, сприяє засвоєнню заліза, а отже впливає на кровотворення, попереджає розвиток онкологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
та її похідних ( нігтів, волосся), сприяє концентрації уваги та позитивно впливає на настрій, забезпечує міцний сон, зберігає зір, сприяє засвоєнню заліза, а отже впливає на кровотворення, попереджає розвиток онкологічних захворювань та хвороби Альцгеймера.
Пам"ятайте!
- Вітамін С не
синтезується у нашому організмі і надходить лише з продуктами харчування;
- Цей вітамін
розчиняється у воді і руйнується при кип"ятінні;
- Середня
добова доза вітаміну С, необхідна людині - 100 мг;
- Нестача
цього вітаміну має багато негативних наслідків, в тому числі розвивається таке
захворювання, як цинга.
Джерела вітаміну С
Вітамін С знаходиться в багатьох фруктах і овочах, але лідерами за його вмістом є ( у мг на 100г продукту):
шипшина суха - 1500 мг ( безперечний лідер)
перець солодкий червоний - 250 мг
смородина чорна - 250 мг
хрін - 200 мг
капуста цвітна та броколі - 75 мг
суниця - 60 мг
щавель - 60 мг
лимон , апельсин - 50 мг
капуста білокочанна - 40 мг
порічки - 40 мг
При недостатньому надходженні вітаміну С в організм ( гіповітамінозі) спостерігається:
підвищена стомлюваність, зниження імунітету та
аппетиту, слабкість, кровоточивість ясен, запалення слизових оболонок рота,
біль у м"язах і суглобах, виникнення синців, підвищення тривалості загоєння ран.
Надмірне споживання вітаміну С ( гіпервітаміноз)
призводить до виникнення алергічних реакцій різного ступеня
тяжкості, шлунково - кишкових розладів.
Немає коментарів:
Дописати коментар