Є
особливий ряд речовин, які мають виняткову біологічну активність і які
необхідні нашому організму для нормального функціонування. Це – вітаміни.
До жиророзчинних відносяться вітаміни А, Е, К, D,
F. Всі жиророзчинні вітаміни краще засвоюються з їжі, якщо вживати їх з жирною їжею. Враховуйте
цю особливість при прийомі їжі. Вживайте корисну збалансовану їжу
і отримуйте все необхідне для організму.
Вітамін А
Вітамін A - антиоксидант. Він допомагає
підтримувати в нормальному стані епітеліальні тканини, нормалізує обмін
речовин, бере участь у формуванні кісток і зубів, необхідний для нормального
функціонування імунної системи. Цей вітамін підтримує роботу слизових оболонок
людини, чим захищає наш організм від проникнення інфекції. Від своєчасного
надходження вітаміну А залежить здоров’я сітківки очей, за що його також
називають ретинол (від retina, сітківка). Він також відповідальний за здатність
бачити при слабкому освітленні.
Ми отримуємо вітамін А «готовим» з риб’ячого жиру, печінки,
яєчного жовтка. Крім того, організм людини здатний перетворювати рослинний
пігмент бета-каротин в цей вітамін. Бета-каротину багато в моркві, гарбузі,
динях, абрикосах, шпинаті, броколі, бобових.
Ознаки
дефіциту вітаміну А: погіршення зору, «куряча сліпота», сухість
шкіри, зниження імунітету, часті респіраторні захворювання