Вітаміни. Вітамін А: корисні властивості та поради щодо його вживання.
Зима - красива пора року, проте у цей період приходять застуда та хандра.
Як прекрасно почуватися та чудово виглядати зимою?
В цьому нам допоможуть вітаміни та мінерали, що містяться в продуктах харчування.
Підвищенню стійкості організму до вірусних інфекцій, від яких ми найчастіше страждаємо у прохолодний період року, сприяє вітамін А (ретинол).
Він також відповідає за здоровий стан зубів, волосся та шкіри, забезпечує нормальну функцію слизових оболонок і печінки.
Навіть незначний дефіцит вітаміну А погіршує зір.
Вітамін А – перший з відкритих вітамінів, саме тому його й було названо за першою літерою абетки.
Відноситься він до групи жиророзчинних вітамінів та існує у двох формах: безпосередньо вітамін А (ретинол) і провітамін А (каротин) – речовина, яка в організмі людини перетворюється на вітамін А.
Вперше вітамін А був виділений з моркви, тому від англійського слова carrot (морква) походить назва вітамінів групи А – каротиноїди.
Каротиноїди містяться в рослинах, деяких видах грибів та водоростів і при потраплянні до організму перетворюються на вітамін А.
Джерела вітаміну А рослинного походження: зелені, жовті та помаранчеві овочі (морква, гарбуз, солодкий перець, шпинат, броколі, зелена цибуля, зелень петрушки), бобові (соя, горох), фрукти та ягоди (персики, абрикоси, яблука, виноград, кавун, диня, шипшина, обліпиха, черешня), трави (люцерна, листя огірочнику (огіркової трави), корінь лопуха, кайєннський перець, фенхель, хміль, хвощ, ламінарія, лимонник, коров’як, кропива, овес, петрушка, м’ята перцева, подорожник, листя малини, конюшина, шавлія, толокнянка, листя фіалки, щавель).
Найкращі джерела вітаміну А тваринного походження: риб’ячий жир, печінка (особливо яловича), ікра, молоко, вершкове масло, маргарин, сметана, молочний сир, сир, яєчний жовток.
Вітамін А є необхідним для нормального функціонування імунної системи та є невід’ємною частиною процесу боротьби з інфекцією. Застосування ретинолу підвищує бар’єрну функцію слизових оболонок, збільшує активність лейкоцитів та інших факторів імунітету.
Вітамін А захищає організм від застуд, грипу та інфекцій дихальних шляхів, травного тракту, сечових шляхів.
Здавна є відомим вплив вітаміну А на зір: ще у давнину відварна печінка була одним з основних джерел вітаміну А та використовувалась як засіб від нічної сліпоти.
Він має величезне значення для фото рецепції ока, забезпечує нормальну діяльність зорового аналізатору, бере участь у синтезі зорового пігменту та сприйняття оком світла.
Ретинол є необхідним для підтримки та відновлення тканин епітелію, з яких складається шкіра та слизові оболонки.
Недарма практично в усіх сучасних косметичних засобах міститься вітамін А або ретиноїди – його синтетичні аналоги.
Дійсно, вітамін А застосовується у лікуванні майже всіх захворювань шкіри (вугрі, висипання, псоріаз тощо). При пошкодженнях шкіри (рани, сонячні опіки) вітамін А прискорює процес загоєння, а також стимулює синтез колагену, покращує якість знову утвореного шару шкіри та знімає ризик інфекції.
Враховуючи зв'язок вітаміну А з клітинами епітелію і слизовими оболонками, він має благотворний вплив на функціонування легенів та є вагомим доповненням у лікуванні деяких хвороб шлунково-кишкового тракту, наприклад таких, як виразки та коліти.
Вітамін А бере участь в окислювально-відновлювальних процесах, регуляції синтезу білків, сприяє нормальному обміну речовин, функції кліткових і субкліткових мембран, відіграє важливу роль у формуванні кісток і зубів, є необхідним для росту нових клітин, уповільнює процес старіння.
Вітамін А бере участь у синтезі стероїдних гормонів, є антагоністом тироксину – гормону щитовидної залози.
Ретинол необхідний для нормального розвитку і харчування зародку та зменшує ризик такого ускладнення вагітності, як мала вага новонародженого.
Вітамін А є засобами профілактики ракових захворювань, вони перешкоджають повторній появі пухлин після операції.
Вітамін А захищають мембрани клітин мозку від руйнівного впливу вільних радикалів.
Антиоксидантна дія каротину відіграє важливу роль у запобіганні захворювань серця й артерій, він має захисну дію при такому захворюванні, як стенокардія, а також підвищує вміст у крові так званого «корисного» холестерину.
Такий каротиноїд, як лікопин, який міститься в основному у томатах, захищає від атеросклерозу, запобігаючи окисленню та накопиченню на стінках артерій холестерину.
Цей каротиноїд є найсильнішим захисником організму від раку (особливо раку молочної залози), ендометрії і простати.
Варто зважити на те, що:
- найкраще вітамін А засвоюється у поєднанні з вітаміном Е, нестача якого перешкоджає засвоєнню вітаміну А, з вітамінами групи В та вітаміном D;
- перетворенню вітаміну А на його активну форму сприяє цинк, тому дефіцит цинку призводить до порушення засвоєння вітаміну А;
- при прийомі проносних засобів мінерального походження порушується всмоктування жиророзчинних вітамінів, у тому числі й вітаміну А.
- вітамін А не повинен вживатися разом з ретиноїдами, оскільки їх комбінація є токсичною;
- при комбінації алкоголю з вітаміном А є можливим пошкодження печінки у більшій мірі, ніж при прийомі одного алкоголю. Це варто брати до уваги при вживанні спиртних напоїв.
Вітамін А є стійким до впливу високих температур і зберігається при термічній обробці їжі. Проте погано реагує на ультрафіолетове випромінювання та контакт з киснем. Тому для збереження в продуктах вітаміну А рекомендується зберігати їх в упаковці в захищеному від сонячного світла місці.