Вітаміни. ВІТАМІН Е
Препарат застосовується при захворюваннях серцево-судинної системи, опіках. виразках різного походження. запальних процесах сітківки ока, токсикозах вагітності, м’язовій дистрофії, при захворюваннях нервової системи та шкіри.
Цінність вітаміну Е для організму людини
До складу вітаміну E входять чотири подібні за структурою вітаміни, які називаються токоферолами (назва походить від др.-грец. слів «τόκος» і «φέρειν», які означають «давати потомство»). Найбільшу оздоровчу активність має D-альфа-токоферол.
В організмі людей і тварин токофероли не утворюються. Містяться вони в зеленому листі конюшини, салату, шпинату, зародках пшениці, в олії сої, арахісу, бавовнику, льону, кукурудзи, а також у продуктах тваринного походження: яєчному жовтку, печінці, вершковому маслі. Вітаміни Е – олієподібна світло-жовта прозора рідина з слабким запахом, не розчинається у воді, на світлі окислюється й темніє.
Токофероли є антиоксидантами, тобто запобігають прямому (без ферментному) окисленню ненасичених жирних кислот, аскорбінової кислоти, каротину та інших речовин.
Вітамін Е належить до жиророзчинних вітамінів і потрібний для забезпечення нормальної структури і функціонування мембран (оболонок) клітин.
Пояснюється це тим, що мембрани клітин складаються із жирів, які можуть «псуватися», точніше, окислюватися під дією надмірної кількості вільних радикалів. Причиною можуть бути забрудненість середовища, харчування переробленеою їжею, вживання ліків, куріння, гормональні зміни, вік тощо. Вітамін Е вступає в реакцію з вільними радикалами, внаслідок чого мембрани залишаються неушкодженими.
Ця чудова здатність захищати мембрани стосується всіх без винятку клітин, але насамперед — нервових, м’язових, імунних, статевих (яйцеклітин та сперматозоїдів), клітин органів, що виробляють гормони (гіпофіза, наднирників, щитоподібної залози та ін.).
За дефіциту вітаміну Е жири в мембранах клітин «псуються» і порушується їх робота.
Вітамін Е захищає від окислення омега-3 жири, чим посилює їх протизапальну дію, знижує ризик утворення тромбів. Захищає вітамін Е також і вітамін А та коензим Q10.
Вітамін Е — ключовий фактор міцного імунітету і здоров’я шкіри та очей.
Найкраще виявляє свою активність у поєднанні з вітаміном С та селеном, тобто є «гравцем» у команді вітамінів.
Дефіцит вітаміна Е передусім спричинює руйнування м’язових волокон та нервових клітин, тобто клітин, які мають найбільшу активність та найбільший ризик до ушкодження вільними радикалами. Згодом можуть руйнуватися клітини печінки, нирок, статевих залоз та плоду під час вагітності.
Тривалий дефіцит вітаміну Е порушує роботу клітин та спричинює кисневе голодування органів із високою потребою в кисні (нервова система).
Симптоми Е-гіповітамінозу:
- слабкість, ослаблений тонус м’язів, зокрема серцевого м’яза;
- жирові відкладення на м’язах;
- зниження потенції у чоловіків, репродуктивної здатності, схильність до викиднів у жінок, ранній токсикоз вагітності;
- сухість шкіри, ламкість нігтів;
- анемія — гемоліз еритороцитів, зумовлений порушенням стабільності їх мембран;
- порушення координації рухів за рахунок демілієнізації в спинному мозку;
- погіршення гостроти зору —- можлива дегенерація сітківки внаслідок вторинного порушення обміну вітаміну А;
- зміни в клітинах печінки, нирок.
Немає коментарів:
Дописати коментар