Вітаміни. Вітамін В1
Тіамі́н (від грец. θειον — сірка; вітамін B1, аневрин) — водорозчинний вітамін.
Вітамін В1 або тіамін — важливий кофактор ферментів обміну глюкози та жирів. Він стає захищає судини від шкідливого впливу глюкози та інсуліну,
Вітамін В1 потрібен для адекватної роботи центральної і периферійної нервової систем — нейрони використовують саме глюкозу як джерело енергії, і брак вітаміну В1 може призвести до їх загибелі. Як наслідок, порушується короткотривала пам’ять і координація рухів. Вітамін В1 — це кофактор синтезу нейромедіатору ацетилхоліну.
Критична нестача вітаміну В1 проявляється як хвороба бері-бері (слабкість, тремтіння, втрата апетиту, ризик раптової смерті і паралічу) чи енцефалопатія Верніке-Косакова, але така клінічна картина — рідкість. Випадки критичної нестачі вітаміну В1 описані серед біженців в Східній Азії, що вимушено їли виключно рис.
начно частіше трапляється субклінічна картина браку вітаміну В1. Її досить важко розпізнати. Це може бути збільшення серця і тахікардія або ж фіброміалгія (хронічний біль та підвищена чутливість шкіри, порушення сну та безсилля), хронічна втома і “туман в голові”, поступова втрата м'язової ваги чи відсутність апетиту.
Вітамін В1 міститься в багатьох продуктах. Найбільше його є у висівках (запарених), в зеленому горошку, яйцях, свинині, печінці, квасолі, горіхах, гречці, коричневому рисі, патоці та дріжджах.
У природі синтезується рослинами і деякими мікроорганізмами (найбільше його міститься в дріжджах, хлібних злаках, картоплі). В організм людини і більшості тварин тіамін надходить з їжею. Його недостача в раціоні спричинює гіповітаміноз, а відсутність його призводить до розвитку хвороби бері-бері, що характеризується ураженням периферичних нервів, серцево-судинної, травної та м'язової систем. Фізіологічне значення тіаміну зумовлюється його участю в процесах обміну речовин.
На тіаміни багаті крупи, борошно грубого помелу, бобові, свинина. Він руйнується в лужному середовищі: при додаванні до тіста соди, надто швидкому варінні квасолі та гороху тощо.
ФУНКЦІЇ
енергетичний метаболізм;
передача нервових імпульсів в мозок;
метаболізм нейромедіаторів (ацетилхолін і серотонін);
синтез колагену та інших білків.
НЕБЕЗПЕКА ДЕФІЦИТНИХ СТАНІВ
надмірне вживання алкоголю;
дієта з великою кількістю збагачених вуглеводів і обробленою їжею;
Старечий вік;
зловживання кавою чи чорним чаєм;
недостача фолатів (порушення абсорбції тіаміну);
інтенсивне фізичне навантаження;
гарячка, стрес, опіки, гіпертиреоз, захворювання печінки;
періоди швидкого росту: вагітність і лактація, підлітковий вік;
використання оральних контрацептивів.
НАСЛІДКИ ДЕФІЦИТНИХ СТАНІВ
порушення сприйняття і рефлексів;
нерівномірна ходьба, порушення її балансу;
розумова відсталість, проблеми з навчанням і запам'ятовуванням, часті головні болі, безсоння;
індивідуальні зміни (депресія, роздратованість);
м'язова слабкість (особливо в ділянці стегон);
кардіопатія, порушення серцебиття, задишка, анемія;
порушення утворення енергії і швидка втомлюваність;
порушення синтезу білків (колагена), повільне заживання ран;
низька протидія інфекційним захворюванням;
втрата апетиту, запори.
!!! Тіамін практично не токсичний. Дози, що перевищують 200 мг в день, можуть викликати сонливість у деяких пацієнтів. Нечасті алергічні реакції були зафіксовані після ін'єкцій тіаміна.