ПЛІД - це генеративний орган квіткових рослин, який утворюється після процесів запліднення (видозмінена у процесі запліднення квітка).
Кількість плодів залежить від кількості маточок у квітці.
Кількість насіння в плодах залежить від кількості насінних зачатків у зав'язі маточки.
Значення плоду:
• слугує для поширення;
• захищає насінини від несприятливих впливів довкілля.
Різноманітність плодів пов'язана з різними способами поширення рослин.
БУДОВА ПЛОДУ.
До рослини плід кріпиться за допомогою плодоніжки.
Плід складається з однієї чи кількох насінин, оточених стінкою плода – оплоднем, або перикарпієм (від грец. пери - біля, навколо і карпос - плід).
Оплодень, або перикарпій, складається з трьох шарів:
• зовнішнього – екзокарпію;
• середнього – мезокарпію;
• внутрішнього - ендокарпію.
Стінка плода утворюється насамперед зі стінок зав'язі (плоди вишні, персика, сливи). У формуванні стінки плода можуть брати участь й інші частини квітки: квітколоже, основи тичинок, чашолистків і пелюсток (плоди яблуні, суниць, помідорів).
Ознаки класифікації плодів:
1) за розвитком із простої маточки (прості) або складної маточки (складні);
2) за будовою стінки (сухі або соковиті);
3) за кількістю насінин у плоді (однонасінні або багатонасінні);
4) за здатністю розкриватися (розкривні) або розпадатися (нерозкривні).
Плід з квітки з одною простою маточкою: біб, горішок, зернівка, кістянка.
Плід з кількома плодиками з квітки з кількома простими маточками: багатолистянка (іорлики, калюжниця), багатогорішок (жовтець, суниця, шипшина), багатокістянка (ожина, малина).
Плід з квітки зі складною маточкою: коробочка, стручок, ягода, померанець, яблуко, гарбузина, кістянка, горіх крилатка, сім'янка, кістянка.
Супліддя – щільне зібрання плодів, що утворились з окремої квітки суцвіття та зрослися між собою (шовковиця, ананас, буряк, інжир).
Плоди за кількістю насінин: однонасінні (горіх, крилатка, сім'янка, кістянка) та багатонасінні (коробочка, стручок, ягода, померанець, яблуко, гарбузина, кістянка).
Особливості будови шарів оплодня (стінки плоду) зумовлюють різноманітність плодів.
СОКОВИТІ ПЛОДИ.
Стінка дозрілого плода залишається соковитою і може містити цукри, що надають плоду солодкого смаку.
СУХІ ПЛОДИ.
Під час дозрівання стінка плода висихає, і вміст води в ній значно зменшується (всі шари шкірясті або дерев'янисті і щільно зростаються між собою).
Сухі плоди за особливістю його відкриття:
• розкривні плоди переважно багатонасінні (біб, стручок, стручечок, коробочка);
• нерозкривні містять здебільшого лише одну насінину (горіх, сім'янка, зернівка).
Сухі плоди: багатолистянка, багатогорішок, листянка, біб, стручок, стручечок, сім'янка, зернівка, горіх, коробочка тощо.