До жиророзчинних відносяться вітаміни А, Е, К, D, F. Всі жиророзчинні вітаміни краще засвоюються з їжі, якщо вживати їх з жирною їжею. Враховуйте цю особливість при прийомі їжі.
Вітамін D
Під
цим вітаміном мається увазі ціла родина сполук. Ці речовини відповідальні за
нормальне всмоктування фосфору і кальцію в кишечнику, відіграють ключову роль у
формуванні кісток і зубів, допомагають в роботі імунної системи і навіть
володіють антиканцерогенними властивостями.
«Як онколог, хочу відзначити, що вітамін D має потужні
антиканцерогенні властивості. Він пригнічує утворення нових пухлинних клітин,
блокує утворення власних судин пухлини, що призводить до її некрозу і загибелі.
Крім того, вітамін D – це профілактика раку молочної залози », – розповідає
лікар онколог Андрій Бабік.
Вітамін D утворюється в шкірі
людини під дією сонячного світла. Крім того цей вітамін можна отримати з їжею. Його
багато в молоці, вершковому, маслі, яйцях. Він може запасатися в
печінці і жировій тканині і потім у міру потреби поступово витрачатися.
Хронічна
нестача цього вітаміну може призвести до рахіту у дітей, а також
виникненню остеопорозу у дорослих.