КЗО "Середня загальноосвітня школа №62" Дніпровської міської ради (Експериментальний заклад освіти Всеукраїнського рівня)
Сторінки блога
- ГОЛОВНА СТОРІНКА
- КАРТА БЛОГУ
- Я - УЧИТЕЛЬ
- САМООСВІТА
- РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЬ РОБОТИ
- МОЇ НАГОРОДИ
- НАГОРОДИ МОЇХ УЧНІВ
- МОЯ МЕТОДИЧНА РОБОТА
- МАЙСТЕР - КЛАС
- УЧИТЕЛЬ РОКУ - 2017 .
- МЕНТАЛЬНІ КАРТИ
- КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ
- АФОРИЗМИ ПРО УЧИТЕЛЯ
- БІОЛОГІЧНІ КРОСВОРДИ
- БІОЛОГІЧНІ ПАЗЛИ
- НАВЧАЙСЯ ГРАЮЧИ
- ОНОВЛЕНА ПРОГРАМА З БІОЛОГІЇ
- ПІДРУЧНИКИ ДО ЧИННОЇ ПРОГРАМИ
- ГУРТОК
- ДИСТАНЦІЙНЕ НАВЧАННЯ ПІД ЧАС КАРАНТИНУ
- "Біологія від А до Я", група на Фейсбук
середа, 26 серпня 2020 р.
четвер, 20 серпня 2020 р.
Роль заліза в організмі людини.
Заліза в організмі людини небагато (близько 4 грамів), але воно виконує важливі функції: бере участь в імунобіологічних процесах, сприяє активній працездатності м’язів при фізичних навантаженнях, допомагає захищати організм від хвороботворних мікроорганізмів та є компонентом багатьох білкових і ферментних систем організму. Якщо в організмі людини бракує заліза, то вона відчуває постійний занепад сил, запаморочення, сонливість, роздратованість та погіршення пам’яті, бо ферум входит до гемоглобіну (білку, що міститься в еритроцитах крові та відповідає за газообмін).
Про дефіцит заліза в організмі свідчать такі ознаки: шкіра
стає блідою і сухою; волосся втрачає блиск, стає тьмяним і слабким; нігті
стають ламкими; в куточках губ виникають незагойні виразки, можуть виникати
часті закрепи. Дуже часто розвивається залізодефіцитна
анемія.
Залізо
міститься у таких продуктах, як м’ясо, риба, яйця, морепродукти. Для його
повноцінного засвоєння вживати ці продукти бажано з рослинною їжею, багатою на
вітаміни. А чай і кава уповільнюють засвоєння заліза.
У яких продуктах міститься гемове та негемове залізо:
1) у червоному м’ясі, печінці, кров’янці (у 55−60 % – у
гемовій формі);
2) у рослинній їжі: горіхах, гречці, шовковиці, чорносливі,
куразі, зелені (зокрема кропиві та листовій капусті ).
Існує думка, що заліза достатньо містять продукти рослинного походження, тож
продути тваринного, такі як м'ясо, не обов'язкові. Але, наприклад, в шпинаті залізо утворює оксалати − солі щавелевої
кислоти, що майже нерозчинні, а, отже, недоступні для засвоєння. Зі
100 грамів тушкованого шпинату вдасться засвоїти лише 1,7 % наявного там заліза. Пророщування
бобових та гречки і тушкування замість споживання в сирому вигляді покращують
біодоступність заліза з рослинної їжі.
Людина запасає залізо у печінці і використовує ці запаси,
коли заліза стає недостатньо. Це ще одне пояснення, чому на веганському раціоні
перші рік-два комфортно і здається, що всього вистачає. Потім слід ретельно
контролювати аналізи і за потреби пити добавки.
Причин нестачі заліза безліч: суворі дієти, відмова від
м’ясної їжі, інтенсивні фізичні навантаження, спортивні тренування, вагітність
і годування грудьми. Різку нестачу заліза організм відчуває при крововтратах,
хірургічних втручаннях.
Надмірне надходження заліза зовні, патологічні
стани внутрішніх органів можуть призводити до надлишку заліза і його
накопичення в тканинах і органах. У цьому випадку наслідки також мають важкий характер:
– пригнічення
антиоксидантної системи організму;
– виникнення новоутворень;
– при хворобах Паркінсона
й Альцгеймера відбувається погіршення клінічної картини;
– підвищена пігментація шкіри;
Роль кальцію в організмі людини
Норми споживання кальцію можуть змінюватися впродовж
усього життя.
Якомога більше кальцію потрібно дітям, вагітним і годуючим жінкам, однак загальні норми для здорової людини приблизно наступні:
Діти:
молодше 6 місяців — 200 мг
від 7 до 12 місяців — 260 мг
від 1 до 3 років — 700 мг
від 4 до 8 років — 1000 мг
від 9 до 18 років — 1300 мг
Жінки:
від 19 до 50 років — 1000 мг
старше 51 року — 1200 мг
Чоловіки:
від 19 до 70 років — 1000 мг
старше 71 року — 1200 мг
Збалансоване харчування повинно забезпечити ваш організм усіма необхідними поживними речовинами та допоможе запобігти нестачі кальцію. Але небезпека полягає в тому, що організм людини тривалий час компенсує дефіцит кальцію, беручі його з кісткової тканини,тож симптоми його нестачі можуть довго не проявлятися.
Кисле середовище допомагає розчинити солі кальцію, а жирні кислоти сприяють його засвоєнню. Важливу роль відіграє вітамін D, що міститься в молоці, яєчному жовтку та рибі. На думку вчених, без нього кальцій не зміцнює кістки, а осідає в артеріях, суглобах, нирках тощо.
Симптомами нестачі кальцію є оніміння кінцівок, порушення частоти серцевого ритму, спазми у м’язах, втрата концентрації та постійна сонливість.
Надлишок кальцію може призвести до утворення ниркових каменів чи ущільнення м’яких тканин, внаслідок чого значно зростає ризик судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад.
Продукти з високим вмістом кальцію: Молочні продукти, шпинат і всі види капусти, кріп, базилік, петрушка, Горіхи, Цільнозернове борошно, Соя. Риба ( особливо морська).
понеділок, 17 серпня 2020 р.
Соковиті плоди.
Внутрішня будова хлоропласта
Дещо про фінікову пальму
Назва фінікової пальми пов'язана з птахом Фенікс. Це міфічний персонаж, той що повстає з попелу. Через неабияке вміння пристосовуватися, в тропічних і субтропічних районах Азії та Африки росте близько 17 видів пальм.
Велетенські кактуси Карнегія, (або Сагуаро)
РИБОСОМИ
Рибосома є органелою, на якій відбувається трансляція генетичної інформації, закодованої в мРНК. Ця інформація втілюється в синтезований тут-же поліпептидний ланцюг. Рибосома несе двояку функцію: є структурною платформою для процесу декодування генетичної інформації з РНК, та володіє каталітичним центром відповідальним за формування пептидного зв’язку, так званим ‘пептидил-трансферазним центром’. Вважається що пептидил-трансферазна активність асоціюється з рРНК, і тому рибосома є рибозимом.
Чому морські черепахи знаходяться на межі зникнення?
Найвище на сьогодні дерево - секвоя вічнозелена
Фахівці підрахували, що коріння і судини дерева не можуть підняти воду з грунту вище ніж на 130 метрів — це теоретична межа росту дерев у висоту.
пʼятниця, 14 серпня 2020 р.
Юрій Вороний - людина, що пешою провела трансплантацію цілого органу.
Видозміни листків
Усі видозміни органів у живих організмів виникли як результат пристосування до середовища. Рослини в цьому плані не виключення, всі частини рослин можуть видозмінюватись, якщо на це буде потреба.
Кросворд. "Будова квітки"
вівторок, 11 серпня 2020 р.
Дещо цікаве про пір"я пінгвінів...
Дещо цікаве про пір"я пінгвінів...
Походження слова
«пінгвін» має 3 версії. Перша передбачає поєднання валлійських слів pen
(голова) та gwyn (біла).
Згідно з другим варіантом назву пінгвіна дало
англійське слово pinwing, в перекладі означає «крило-шпилька».
Третя версія -
латинське прикметник pinguis, що означає «товстий».
Видозміни пагонів.
Знайомі незнайомці. СКУНС
Зайомі незнайомці. МОРСЬКА ЗІРКА.
● Морські зірки широко розповсюджені по земній
кулі. Вони трапляються в усіх океанах і морях і у всіх кліматичних зонах, але в
теплих водах морських зірок більше, ніж в холодних, а в прісних водоймах вони
не трапляються зовсім.
● Розміри зірок сильно варіюють і можуть
коливатися від 2 см до 100 см, але більшість зірок має діаметр приблизно 20 см.
● Морські зірки не мають ні голови, ні крові.
Мозок у них також відсутній.
Найчастіше у морських зірок ...
понеділок, 10 серпня 2020 р.
Знайомі незнайомці. Ваточник сирійський.
Ваточник сирійський.
неділя, 9 серпня 2020 р.
Знайомі незнайомці. Іжак
Їжачки - комахоїдні тварини. Всупереч нашим дитячим уявленням, вони не живляться ні яблуками, ані грибами ( у дитячих книжках усі зустрічали хибний малюнок їжачка, що несе на голках грибочок, ягідку, яблучко тощо).
Інфузорії
Інфузорії – одноклітинні найпростіші, мешканці водойм, ґрунту, живих організмів.
Інфузорії мають постійну форму тіла, яке вкрите війками. У цитоплазмі є два ядра, травні та пульсуючі вакуолі. Травлення – гетеротрофне, їжа за допомогою війок потрапляє в клітинний ріт, глотку, травну вакуолю, яка пересувається в цитоплазмі, а рештки виводяться за допомогою порошиці. Велике ядро регулює обмін речовин, а маленьке – процес розмноження. Несприятливі умови інфузорії переживають, утворюючи цисту.
Ендокринна система. Поняття про залози внутрішньої, зовнішньої та змішаної секреції.
Як впізнати гусінь?
Впізнати гусінь на цій картинці дуже важко – тому що вони виглядають майже однаково.
Цікаве про котячий язик.
Всі любителі кішок знають, наскільки шорсткий язик мають ці тварини. Ця особливість будови дає можливість котам пити воду, не занурюючи язика у неї, як собаки, а просто торкаючись поверхні води. Завдяки капілярним сосочкам, які роблять язик кішки шорстким, перетирається також м'ясна їжа, а вилизування хутра є більш продуктивним.