середа, 26 жовтня 2022 р.

Цікаво про ОБЛІПИХУ

🔸 Вперше обліпиха згадується в тибетських медичних текстах у восьмому столітті, і використовувалася як ліки ще в Стародавньому Китаї.
🔸 Обліпиха – один з рекордсменів серед всіх відомих в Україні рослин по кількості корисних речовин. Плоди багаті на вітаміни А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Н, РР, Е; цукри, пектини, білкові і дубильні речовини, органічні кислоти, фітонциди.
🔸В цій рослині корисно все: від самого дрібного листочка до кінчиків коренів. Тому в народі її називають «золота ягода», та «комора сонця».
🔸 В плодах обліпихи вітаміну С в 10 разів більше ніж в лимонах. До того ж тут він не руйнується навіть під впливом термічної обробки.
🔸 Обліпиха широко використовується в медицині. Вона покращує обмін речовин, зміцнює стінки судин, має антиоксидантні властивості.
🔸 Обліпиха покращує стан крові, знижуючи ризик появи тромбів.
🔸 Сік обліпихи – чудовий протикашльовий засіб. Під час лікування його приймають разом з медом.
🔸 В корі обліпихи міститься дуже багато серотоніну – набагато більше, ніж в бананах і шоколаді. Тому відвар з кори обліпихи – чудовий засіб для покращення настрою.
🔸Продукти на основі цієї ягоди входять в раціон космонавтів.

Цікаво про імбир

 

   

📌Батьківщиною імбиру є Південна Азія.
📌В Європу імбир був завезений стародавніми греками з далекого Сходу. З давніх давен його використовували як прянощі і ліки (до того ж, імбир застосовувався для профілактики чуми).
📌Пекучий смак імбиру обумовлений вмістом такої речовинини як гінгерол. Ця речовина має протимікробні, протизапальні властивості, може полегшувати біль і набряк. Це також антиоксидант, який нейтралізує шкідливі вільні радикали в організмі і може знизити ризик захворювання на рак. Також імбир покращує метаболізм.
📌На світлині фото квітки імбиру

неділя, 11 вересня 2022 р.

Поведінка під час онлайн-уроку


 

Які бувають тести на алергени?

 


Чому якщо потерти очі, можна побачити іскри?

 

Це наслідок тиску скловидного тіла на сітківку. Той самий ефект виникає, якщо людина вдарилася головою,але в цьому випадку сітківка стискається внаслідок інерції.
Через тиск рецептори сітківки посилають випадкові нервові імпульси. А наш мозок інтерпретує їх як видимі іскри.

пʼятниця, 29 липня 2022 р.

Ферменти та їх відкриття

📌Про ферменти, як правило, вперше дізнаються у школі, але якщо 😂😂😅ви прогулювали уроки, пояснимо: це білки, які забезпечують десятки тисяч хімічних реакцій у живих організмах. Ферменти (ензими) так само важливі життя, як і нуклеїнові кислоти — наш генетичний матеріал неспроможний відтворюватись без них. Без ферментів неможливе травлення та обмін речовин і багато чого ще...
📌 Крім того, сьогодні на їх основі роблять ефективний пральний порошок, мийні засоби, широко використовують в хімічній і харчовій промисловості.
📌Першим виявленим ферментом була амілаза, яка знаходиться у вас у роті прямо зараз, бо входить до складу слини. Саме з неї починається процес розщеплення вуглеводів.
📌Амілаза була виявлена ​​французьким промисловим хіміком Ансельмом Пайєном 
у 1833 році. Він виділив фермент, але суміш виявилася не дуже чистою. Довгий час біологи вважали, що вилучення чистого ферменту неможливе. (Також Пайєн відкрив целюлозу).
❗️Знадобилося майже 100 років, щоб американський хімік Джеймс Батчлер Самнер 
довів їхню неправоту. На початку 1920-х років Самнер зайнявся виділенням ферменту. Його мета на той час здавалася настільки зухвалою, що фактично коштувала йому дружби з багатьма провідними експертами у цій галузі, які думали, що його план провалиться. Самнер продовжував і в 1926 виділив чисту уреазу, фермент, який розщеплює сечовину на хімічні компоненти.
❗️Робота Самнера принесла йому Нобелівську премію 1946 року.
🥰Якщо було цікаво,будь ласка, зробіть невеличкий коментар та натисніть лайк - це допоможе побачити допис більшій кількості людей:)
Автор інфографіки А. Онуфрійчук

четвер, 21 липня 2022 р.

💙💛Микола Амосов (1913 – 2002)


💙💛Микола Амосов (1913 – 2002)
📌Лікар, який врятував тисячі життів і до 80 років не випускав скальпеля з рук!
📌Видатний український вчений, кардіохірург, батько української біокібернетики, письменник і громадський діяч Микола Амосов більше половини життя, свої плідні роки, провів в Україні, де й отримав світове визнання.
📌У 2008 році за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний «великим українцем всіх часів», другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєною такого почесного звання.
📌В 1963 році він першим в СРСР здійснив протезування мітрального клапана серця, а в 1965 запровадив антитромбічні протези серцевих клапанів.
📌За роки своєї кардіохірургічної практики Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці.
📌Академік Амосов – геній світової медицини, новатор, людина-епоха - прожив велике сповнене сенсу життя на користь людству і дожив майже до 90 років.

неділя, 17 липня 2022 р.

Історія відкриття ЛІЗОЦИМУ



📌ЛІЗОЦИМ – відкриття лауреата Нобелівської премії.
📌Видатний вчений Олександр Флемінг отримав у 1945 році Нобелівську премію разом із сером Говардом У. Флорі і Ернстом Б. Чейном за відкриття пеніциліну і його «цілющого впливу на різні інфекційні захворювання».
📌Але раніше, ❗️ще до відкриття пеніциліну (1928 р.) в 1922 році Флемінг відкрив ЛІЗОЦИМ!
📌Як і багато інших великих винаходів, які змінили хід світової історії, ці два великих відкриття Флемінга відбулися 🤓«зовсім випадково»!
📌У листопаді 1921 року у Флемінга був сильний нежить, і працюючи з уже підготовленими бактеріальними культурами, він сильно чхнув, внаслідок чого крапля виділень з носа випадково потрапила в чашку Петрі. Через кілька днів, під час прибирання , він помітив щось незвичайне – одна з чашок Петрі була покрита золотисто-жовтими колоніями бактерій, однак, на тому місці, де два тижні тому випадково впала крапля слизу з носа – бактерій не було!
📌Він продовжив свої дослідження і довів, що й інші рідини організму (слина, сльози) містять речовину, яка швидко розчиняє певні бактерії. Цю речовину він назвав ЛІЗОЦИМ, що походить від слова “lysis“ – розчин і слова “enzim“ («фермент») – протеїн, який каталізує хімічні реакції. Лізоцим є ферментом білкового походження, що руйнує клітинну стінку бактерій.
📌Флемінг зрозумів, що ЛІЗОЦИМ потенційно може знищувати деякі бактеріальні клітини і не шкодити клітинам людини. Через це Флемінг хотів довестии важливість цієї речовини, досліджуючи її властивості. Подробиці його дослідження він описав у статті, опублікованій в 1922 році.
📌Йому не вдалося переконати у важливості цього відкриття своїх колег, які вважали його цікавим, але неактуальним спостереженням – так пізніше ставилися і до його перших звітів про відкриття пеніциліну. Флемінг передбачив, що про цей фермент в майбутньому будуть говорити набагато більше. Він говорив: «Одного дня ми почуємо набагато більше про лізоцим». До своєї смерті в 1955 році він наполягав, що «відкриття лізоциму одного дня викличе більше інтересу, ніж відкриття пеніциліну».
📌Сьогодні механізм антибактеріальної дії лізоциму добре відомий. Лізоцим став об’єктом інтересу багатьох вчених.
📌ЛІЗОЦИМ також називають «антибіотиком тіла», і його загальна роль в організмі виправдовує свою назву – «фермент майбутнього».
Джерело: http://lysobact.ba/uk/

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!