Вперше обліпиха згадується в тибетських медичних текстах у восьмому столітті, і використовувалася як ліки ще в Стародавньому Китаї.
Обліпиха – один з рекордсменів серед всіх відомих в Україні рослин по кількості корисних речовин. Плоди багаті на вітаміни А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Н, РР, Е; цукри, пектини, білкові і дубильні речовини, органічні кислоти, фітонциди.
В цій рослині корисно все: від самого дрібного листочка до кінчиків коренів. Тому в народі її називають «золота ягода», та «комора сонця».
В плодах обліпихи вітаміну С в 10 разів більше ніж в лимонах. До того ж тут він не руйнується навіть під впливом термічної обробки.
Обліпиха широко використовується в медицині. Вона покращує обмін речовин, зміцнює стінки судин, має антиоксидантні властивості.
Обліпиха покращує стан крові, знижуючи ризик появи тромбів.
Сік обліпихи – чудовий протикашльовий засіб. Під час лікування його приймають разом з медом.
В корі обліпихи міститься дуже багато серотоніну – набагато більше, ніж в бананах і шоколаді. Тому відвар з кори обліпихи – чудовий засіб для покращення настрою.
Продукти на основі цієї ягоди входять в раціон космонавтів.