Вітамін Н або В7 ( БІОТИН)
Біотин (вітамін H або B7) - водорозчинний вітамін групи В. Біотин є кофактором в метаболізмі жирних кислот, лейцину і в процесі глюконеогенезу.
Кофермент у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, зокрема необхідний для проходження циклу Кребса, формування пуринів, замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії. Входить до складу ферментів, що регулюють білковий і жировий обмін, має високу активність. Бере участь в синтезі глюкокінази — ферменту, що регулює обмін цукрів.Є коферментом різних ферментів, у тому числі і транскарбоксілаз. Є джерелом сірки, яка бере участь у синтезі колагену. За участю біотину протікають реакції активації і перенесення СО 2.
Стійкий до дії світла, тепла, кислот.
ПРИЧИНИ НЕДОСТАТНОСТІ БІОТИНУ:
- спадковість;
- вживання антибіотиків і сульфаніламідних препаратів пригнічує здорову мікрофлору кишечника, що синтезує біотин;
- зловживання дієтами, які обмежують нормальне харчування;
- порушення травлення, обумовлені атрофією слизової оболонки шлунка і тонкого кишківника(синдром мальабсорбції після резекції тонкого кишківника);
- регулярне вживання сахарину, який негативно впливає на засвоєння і метаболізм біотину, а також пригнічує мікрофлору кишечника, що синтезує біотин;
- вживання сирих яєць, білок яких містить глікопротеїд авідин, який взаємодіє з біотином;
- вживання продуктів, що містять сірчисті сполуки як консервантів (E221 — E228) (сірчистий ангідрид, що утворюється при нагріванні таких продуктів, а також при контакті їх з повітрям, руйнує біотин);
- зловживання алкоголем (алкогольні напої заважають нормальному засвоєнню біотину).
ПРОЯВИ НЕДОСТАТНОСТІ БІОТИНУ:
- ураження шкіри рук і ніг
- сухість і нездоровий відтінок шкіри
- блідий гладкий язик
- сонливість, депресія
- болючість і слабкість м'язів
- гіпотонія
- високий рівень холестерину і цукру в крові
- анемія
- втрата апетиту і нудота
- погіршення стану волосся.
ПРОЯВИ ГІПЕРВІТАМІНОЗУ БІОТИНУ:
Гіпервітаміноз - явище рідкісне, бо надлишок втводиться з сечею і потом. Якщо ж в організмі все ж таки є надлишок, у 10 разів перевищуючий потребу, то спостерігажться пітливість па пришвидшене сечовиділення.
ВМІСТ БІОТИНУ В ХАРЧОВИХ ПРОДУКТАХ:
У малих кількостях біотин міститься у всіх продуктах, але більше всього цього вітаміну міститься в печінці, нирках, дріжджах, бобових (соя), цвітній капусті, горіхах (арахіс). У меншій мірі він міститься в томатах, шпинаті, яйцях (НЕ сирих), в грибах. Здорова мікрофлора кишечника синтезує біотин в достатній для організму кількості. Тому вживання продуктів, що нормалізують мікрофлору кишечника (молочнокислі продукти, квашена капуста) надає хоча і непрямий, але значний внесок у забезпечення потреби організму в біотині.
Велика частина біотину концентрується в нирках і печінці. Звідси він транспортується в усі, що його потребують, органи.
Добова потреба для дітей становить 50-150 мкг. залежно від статі та віку. Дорослим на добу необхідно 150-300 мкг цього вітаміну. При опіках і для людей з алкогольною залежністю необхідні підвищені дози біотину.
Роль вітаміну Н для організму
Важливе місце вітамін Н займає в обмінних процесах вуглеводів, жирів і білків, а також для посилення дії вітаміну С.
За участю біотину відбуваються реакції активації і транспортування вуглекислого газу по кровоносній системі.
Він формує деякі комплекси ферментів, що беруть участь у забезпеченні правильного росту і нормалізації функцій організму.
Вітамін Н разом з гормоном інсуліном стабілізує рівень цукру в крові і бере участь у виробленні глюкокінази. Ці два фактори дуже важливі при лікуванні хвороби цукровий діабет.
У функції біотину входить збереження здоров'я шкіри, захист її від дерматиту.
Вітамін Н зменшує больові відчуття в м'язах, оберігає волосся від сивини, уповільнює процеси старіння в організмі.
У складі біотину присутні молекули сірки. У деяких випадках він є єдиним джерелом сірки, що надходить в організм.