ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ
Вітамін K
Потреба у вітаміні K, тобто та кількість, яка необхідна для запобігання дефіциту в нормальних умовах, становить приблизно 1 мкг на кілограм ваги тіла в день.
Під цим вітаміном мається на увазі ціла група речовин. Із цієї групи найбільший інтерес
представляють дві головні форми вітаміну K, що існують у природі: вітамін K1 і
вітамін K2.
Вітамін K1 — речовина, яка синтезується в рослинах і знаходиться в
листі. Ми отримуємо його з зелених листових овочів, капусти,
злаків.
Зелені частини рослин дають від 50 до
800 мкг вітаміну K1 на 100 г
їжі. Особливо багатою на вітаміну К є петрушка: 5 г (2-5 гілочок)
містить 80 мкг, забезпечуючи добову потребу. Найбільший його вміст у
бобових рослинах, шпинаті, капусті, листах кропиви, томатах. Міститься у плодах
шипшини, хвої, вівсі, житі, пшениці, люцерні, зеленому чаї, ламінарії та інших.
У коренеплодах та фруктах вміст вітаміну K1 значно менший.
Вітамін K2 —
речовина, яка переважно синтезується в організмі людини
мікроорганізмами (сапрофітними бактеріями) у тонкому відділі кишечнику,
а також клітинами печінки тварин. Вітамін K можна виявити у всіх тканинах тварин, печінці, яйцях , молочних продуктах.
Він відіграє важливу роль в обміні речовин у
кістках і сполучній тканині, регулює засвоєння кальцію, відповідальний за
процеси згортання крові, необхідний для нормального функціонування нирок.
Швидко розпадається
під впливом прямих сонячних променів.
Дефіцит
вітаміну К — явище рідке, за винятком тих
випадків, коли харчування дуже обмежене або коли взаємодії з ліками впливають
на засвоєння вітаміну. Навіть без харчових джерел нормально функціонуюча популяція
бактерій кишечнику може виробити досить вітаміну K.
Ознакою дефіциту вітаміну
К є надмірна кровоточивість ран, кровоточивість ясен.
РЕКОМЕНДОВАНІ ПУБЛІКАЦІЇ З ЦІЄЇ ТЕМИ :