Заліза в організмі людини небагато (близько 4 грамів), але воно виконує важливі функції: бере участь в імунобіологічних процесах, сприяє активній працездатності м’язів при фізичних навантаженнях, допомагає захищати організм від хвороботворних мікроорганізмів та є компонентом багатьох білкових і ферментних систем організму. Якщо в організмі людини бракує заліза, то вона відчуває постійний занепад сил, запаморочення, сонливість, роздратованість та погіршення пам’яті, бо ферум входит до гемоглобіну (білку, що міститься в еритроцитах крові та відповідає за газообмін).
Про дефіцит заліза в організмі свідчать такі ознаки: шкіра
стає блідою і сухою; волосся втрачає блиск, стає тьмяним і слабким; нігті
стають ламкими; в куточках губ виникають незагойні виразки, можуть виникати
часті закрепи. Дуже часто розвивається залізодефіцитна
анемія.
Залізо
міститься у таких продуктах, як м’ясо, риба, яйця, морепродукти. Для його
повноцінного засвоєння вживати ці продукти бажано з рослинною їжею, багатою на
вітаміни. А чай і кава уповільнюють засвоєння заліза.
У яких продуктах міститься гемове та негемове залізо:
1) у червоному м’ясі, печінці, кров’янці (у 55−60 % – у
гемовій формі);
2) у рослинній їжі: горіхах, гречці, шовковиці, чорносливі,
куразі, зелені (зокрема кропиві та листовій капусті ).
Існує думка, що заліза достатньо містять продукти рослинного походження, тож
продути тваринного, такі як м'ясо, не обов'язкові. Але, наприклад, в шпинаті залізо утворює оксалати − солі щавелевої
кислоти, що майже нерозчинні, а, отже, недоступні для засвоєння. Зі
100 грамів тушкованого шпинату вдасться засвоїти лише 1,7 % наявного там заліза. Пророщування
бобових та гречки і тушкування замість споживання в сирому вигляді покращують
біодоступність заліза з рослинної їжі.
Людина запасає залізо у печінці і використовує ці запаси,
коли заліза стає недостатньо. Це ще одне пояснення, чому на веганському раціоні
перші рік-два комфортно і здається, що всього вистачає. Потім слід ретельно
контролювати аналізи і за потреби пити добавки.
Причин нестачі заліза безліч: суворі дієти, відмова від
м’ясної їжі, інтенсивні фізичні навантаження, спортивні тренування, вагітність
і годування грудьми. Різку нестачу заліза організм відчуває при крововтратах,
хірургічних втручаннях.
Надмірне надходження заліза зовні, патологічні
стани внутрішніх органів можуть призводити до надлишку заліза і його
накопичення в тканинах і органах. У цьому випадку наслідки також мають важкий характер:
– пригнічення
антиоксидантної системи організму;
– виникнення новоутворень;
– при хворобах Паркінсона
й Альцгеймера відбувається погіршення клінічної картини;
– підвищена пігментація шкіри;