Про ферменти, як правило, вперше дізнаються у школі, але якщо ви прогулювали уроки, пояснимо: це білки, які забезпечують десятки тисяч хімічних реакцій у живих організмах. Ферменти (ензими) так само важливі життя, як і нуклеїнові кислоти — наш генетичний матеріал неспроможний відтворюватись без них. Без ферментів неможливе травлення та обмін речовин і багато чого ще...
Крім того, сьогодні на їх основі роблять ефективний пральний порошок, мийні засоби, широко використовують в хімічній і харчовій промисловості.
Першим виявленим ферментом була амілаза, яка знаходиться у вас у роті прямо зараз, бо входить до складу слини. Саме з неї починається процес розщеплення вуглеводів.
Амілаза була виявлена французьким промисловим хіміком Ансельмом Пайєном
у 1833 році. Він виділив фермент, але суміш виявилася не дуже чистою. Довгий час біологи вважали, що вилучення чистого ферменту неможливе. (Також Пайєн відкрив целюлозу).
Знадобилося майже 100 років, щоб американський хімік Джеймс Батчлер Самнер
довів їхню неправоту. На початку 1920-х років Самнер зайнявся виділенням ферменту. Його мета на той час здавалася настільки зухвалою, що фактично коштувала йому дружби з багатьма провідними експертами у цій галузі, які думали, що його план провалиться. Самнер продовжував і в 1926 виділив чисту уреазу, фермент, який розщеплює сечовину на хімічні компоненти.
Робота Самнера принесла йому Нобелівську премію 1946 року.
Якщо було цікаво,будь ласка, зробіть невеличкий коментар та натисніть лайк - це допоможе побачити допис більшій кількості людей:)
Автор інфографіки А. Онуфрійчук