Вітаміни. Вітамін В6
Вітамі́н В6 (одна з його хімічних форм - піридоксин) - водорозчинний вітамін групи В.
Необхідний для засвоєння білків та жирів, сприяє утворенню червоних кров'яних тілець. Регулює стан нервової системи, запобігає подразненням шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Важливий у метаболізмі білків та амінокислот. Бере участь в утворенні арахідонової кислоти з лінолевої, ніацину з триптофану, в обміні холестерину, і утворенні гемоглобіну, регулює жировий обмін в печінці.
Грає важливу роль в обміні речовин; необхідний для нормального функціонування центральної і периферичної нервової системи. У фосфорильованій формі піридоксин є коферментом великої кількості ферментів, що діють на неокислювальний обмін амінокислот (процеси декарбоксилювання, переамінування і ін.). Піридоксин бере участь в обміні триптофану, метіоніну, цистеїну, глутаміновою і других амінокислот. Грає важливу роль в обміні гістаміну. Піридоксин сприяє нормалізації ліпідного обміну.
При атеросклерозі, токсикозах вагітних, анацидному гастриті, ентериті, анемії, хворобах печінки, тривалому застосуванні антибіотиків і протитуберкульозних засобів потреба у піридоксині значно зростає.
РОЛЬ В ОРГАНІЗМІ
синтез білка;
регуляція рівня глюкози в крові;
утворення ніацину (віт. В3) із триптофана;
синтез ліпідів (мієлінових оболонок, поліненасичених жирних кислот в клітинних мембранах);
синтез гемоглобіну;
синтез нейромедіаторів (серотоніна, дофаміну, норепінефрину).
НЕБЕЗПЕКА ДЕФІЦИТНИХ СТАНІВ
період швидкого росту;
надмірне вживання алкоголю і кави;
підвищене вживання білків збільшує потребу організма у піридоксині;
куріння;
люди похилого віку;
оральні контрацептиви.
ГІПОВІТАМІНОЗ
У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання, слабкість, біль у животі.
У дорослих: себорейні ушкодження навколо очей і рота, підвищена ймовірність серцевих захворювань.
Почервонілі, покриті лусочками, жирні, болючі, сверблячі ділянки шкіри (особливо навколо носа, роту, вух, статевих губ у жінок та мошонки у чоловіків);
болючі тріщини в куточках роту (ангулярний стоматит) і на губах (хейлоз);
гладкий фіолетовий язик, запалене горло;
почервоніння, пекучість очей, надмірна сльозоточивість, світлочутливість;
анемія з пониженим синтезом червоних кров'яних тілець;
летаргія, депресія, індивідуальні зміни;
хронічні захворювання (астма, хвороби серця, нирок, цукровий діабет, ревматоїдний артрит);
може збільшитись рівень холестеролу і холестерину низької щільності, зменшення холестерину високої щільності;
може збільшитись ризик утворення кальцієвих каменей у нирках.
ГІПЕРВІТАМІНОЗ
Тривале вживання високих доз піридоксину (більше 1000 мг/день), може стати причиною нейропатії, що характеризується втратою рефлексів, онімінням і поколюванням долонь та ступнів.
Пригнічення глибинних сухожильних рефлексів, заніміння кінцівок, труднощі при ходьбі, ушкодження нервів.
ВМІСТ У ПРОДУКТАХ
Найбільше піридоксину у м'ясі тварин, птахів, оселедцях, рибі палтусі, гречаній крупі, пшоні, хлібі з борошна грубого помелу, перловій і ячмінній крупах та ін.
Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела: картопля, помідори, шпинат.
Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами.