Спочатку моркву вирощували тільки для того, щоб збирати ароматні листя.
У ті далекі часи , як і зараз,морква була різного кольору: фіолетового, червоного, білого і жовтого.
Вважається, що морква походить з Афганістану.
А в Європу моркву завезли тільки в 10-13 столітті.
У Китаї, Японії та Індії, морква вирощується з тринадцятого століття.
Стародавні греки і римляни теж культивували моркву. Греки називали її "несуча любов" і вважали, що морква робить більш люблячими, як чоловіків, так і жінок.
Гіппократ придумав суп - панацею від усіх хвороб, до складу, якого входили морква, селера, корінь петрушки і цибулю -порей.
В шістнадцятому столітті з'явилася і сучасна помаранчева морква. Цей сорт був винайдений голландськими виробниками, на честь голландського королівського будинку.
В Англії помаранчева морква з'явилася в часи правління королеви Єлизавети I. Незабаром морква стала не тільки одним з найбільш широко споживаних овочів , але й модним аксесуаром. Світські дами використовували моркву для прикраси капелюхів.
У 1607 році, моркву привезли і в Північну Америку.
Томас Джефферсон в 1814 році винайшов 18 сортів моркви.
Найбільшим у світі виробником моркви вважається Китай, Росія займає друге місце, а на третьому місці - Сполучені Штати Америки.
Цікавий факт: з 1991 року в країнах Європи морква зараховується до фруктів. Настільки цікава обставина пов'язана з Португалією. Справа в тому, що португальці виробляють і експортують морквяне варення. А з європейського законодавства варення може бути тільки з фруктів. Ось так!
Морква є дворічним овочем, хоча люди звикли і вважають, що це однорічний коренеплід і садять його щорічно, не збираючи насіння. Зберігається морква добре в холоді, а ось в теплі коренеплід стає м’яким і швидко втрачає свої смакові якості.
Морква містить вітаміни: А, В, С, К, РР, а також велику кількість необхідних нам речовин і мікроелементів, які включають: мідь, фтор, йод, залізо, магній, калій і фосфор.
Вона містить обмежену кількість калорій, може входити до дієтичних низькокалорійних страв.
Морква містить 87% води. Своїм помаранчевим кольором вона зобов'язана ферменту бета-каротин, який потрапляючи в наш організм, переробляється на вітамін А – вітамін росту та розвитку.
Каротин в значній мірі покращує роботу легенів.
Морква зміцнює очну сітківку, що допомагає людям страждаючим короткозорістю, нічною сліпотою і кон’юнктивітом, вітамін А, що містиця в ній, необхідний для здорового зору.
Сік моркви використовують при нестачі вітамінів, захворювання нирок, печінки, шлунка, а також при сухості шкіри і дерматиті. Нею лікують дисбактеріоз.
Вчені виявили, що морква є ще й природним антибіотиком за рахунок того, що в ній містяться фітонциди. А вони до того ж не мають гіркого смаку, в порівнянні з ріпчастою цибулею.
Завдяки наявності фітонцидів, які різко скорочують кількість мікробів в порожнині рота, морквина служить відмінним профілактичним засобом від карієсу.
Годуючим мамам морква необхідна для збільшення лактації молока і для збагачення його вітамінами.
Відварну моркву додають в раціон людям, які хворіють на цукровий діабет.
Варену моркву застосовують при лікуванні ракових пухлин, нефриту і дисбактеріозу кишківника.
Сирою Її їдять для профілактики захворювань ясен.
Морквяний сік сприяє зміцненню нервової системи і захисту організму від шкідливих факторів.
Він також знімає стомлюваність, сприяє зміцненню волосся і нігтів, посилює опірність вірусних захворювань і покращує апетит.
Сирий морквяний сік - це натуральний, природний цілитель виразкових і ракових захворювань.
Він значно підвищує імунітет організму, благотворно впливає на підшлункову залозу.
Морквяний сік відмінно знижує підвищену кислотність шлунка.
За допомогою морквини можна позбутися і від глистів. Для цього необхідно натщесерце спожити близько 1 склянки (дітям 0,5 склянки) морквяного соку з м'якоттю або близько 100 грамів тертої моркви.
При опіках застосовують морквяну кашку, яку накладають кожні 30 хвилин. Теж можна порадити при гнійних ранах.
Моркву рекомендують вживати в їжу з додаванням сметани або рослинного масла, тому що бета- каротин, який міститься в моркві, засвоюється тільки при наявності жирової основи.
Слід зазначити що, вживання соку моркви у великих кількостях може шкодити здоров’ю. Передозування каротину легко видно по зміні кольору шкіри, вона набуває помаранчевого відтінку. Тому перестаратися в поїданні моркви теж не треба.
Справді ЦІКАВО!
ВідповістиВидалити