Язик і визначення смаку їжі в ротовій порожнині.
Язик - це
рухливий м’язовий орган, утворений м’язовою посмугованою скелетною тканиною, на
слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори.
Слизова оболонка язика
вкрита багатошаровим плоским епітелієм. На верхніх та бокових поверхнях язика розташовані сосочки.
У людини чотири види сосочків: нитевидні, грибовидні, жолобоваті (такі, що
оточені валом) та листовидні. У товщі епітелія грибовидних, жолобоватих та
листовидних сосочків розташовуються смакові бруньки — комплекс
спеціалізованих рецепторних смакових клітин, що утворюють орган смаку.
Нитевидні сосочи містять рецептори дотику (тактильні рецептори).
Завдяки цим рецепторам ми розрізняємо кисле,
солодке, солоне, гірке і таким чином визначаємо смак їжі, а також якість
речовин, що надійшли до ротової порожнини (нехарчові або шкідливі речовини
рефлекторно викидаються з неї). Крім
того, язик бере участь у перемішуванні їжі, ковтанні, а разом з губами та
зубами - у формуванні членороздільних звуків мови. Дуже важливою
є роль язика при смоктанні молока матері немовлятами та грудними дітьми.
Немає коментарів:
Дописати коментар