Яблуко являє собою популярний низькокалорійний продукт (в 100 г - 48 ккал), який
входить до складу багатьох дієт, сприяючи природному зниженню ваги. Даний фрукт
дає організму не тільки велику кількість клітковини, але і корисні для здоров'я
елементи. Мінерали і вітаміни в яблуках не руйнуються при правильному зберіганні
протягом року, що робить даний фрукт незамінним джерелом мікроелементів, як в
літній, так і в зимовий період.
Для оздоровлення людського організму і поповнення запасів необхідних
мікроелементів і вітамінів, досить щодня вживати в їжу 3-4 яблука.
У чому полягає
користь яблук?
Які вітаміни і мінерали містяться в яблуках і яку користь вони
приносять людині? Саме за допомогою даного фрукту можна вберегти себе від
авітамінозу, особливо при дієтах і в осінньо-весняний період.
Користь яблук полягає в їх цілющіх властивостях, які допомагають організму
впоратися з багатьма недугами і запобігають виникненню і розвитку багатьох
захворювань.
Вміщені в даному фрукті вітаміни і мінерали, при систематичному
вживанні сприяють:
Зниженню рівня холестерину;
Нормалізації функції травлення;
Усунення авітамінозу;
Уповільнення розвитку ракових клітин;
Загальному зміцненню організму;
Активації мозкових функцій;
Очищенню організму від токсинів і шлаків.
А скільки користі приносять людині лимонна, винна і яблучна кислоти,
які містяться в яблуках будь-якого сорту. Завдяки даним кислотам можна
позбутися сечокам'яної хвороби, перемогти остеохондроз і хвороби нирок.
Тартанова кислота перешкоджає утворенню жирових клітин з вуглеводів, що
перешкоджає ожирінню. Недарма більшість дієтологів радять, при першому відчутті
голоду їсти яблуко, до складу якого входить фолієва кислота, що знижує відчуття голоду.
Склад яблука збалансований, тому що в ньому містяться всі необхідні
мінерали і вітаміни, які сприяють зміцненню імунної системи людини і збільшенню
захисних сил організму. Завдяки щоденному вживанню в їжу даних фруктів можна
вберегти себе від виникнення різних патологій і хвороб.
У яких яблуках
більше корисних речовин?
Для правильного чи дієтичного харчування яблука є найнеобхіднішим і
безпечним продуктом. Саме тому важливо знати які мінерали і вітаміни містить
цей фрукт. Склад яблука дуже простий: вода і волокна, насичені цілим комплексом
корисних речовин: фолієва кислота, інозит, вітаміни групи В, А, С, К, Н, Е, Р і
РР, а також мікроелементи, такі як фосфор, залізо, магній, мідь, кальцій, цинк
і калій. У яблуці також міститься велика кількість клітковини, органічних
кислот, цукру (в солодких сортах), каротину і пектину.
Перелік
вітамінів, що містяться в яблуках
А - сприяє здійсненню обмінних процесів в
організмі, запобігаючи рання поява зморшок, а також виступає в ролі природних
антибіотиків, чинячи опір інфекціям;
В1, В5, В6 і В9 - активують розумову діяльність і
захищають клітини нервової системи;
В2 і РР - очищають організм і покращують циркуляцію
крові;
С - підвищує тонус, покращує самопочуття і стан
імунної системи;
К - сприяє травленню і загоєнню ран на шкірі;
Е - зміцнює капіляри і забезпечує функціонування
мускулатури.
Хімічний склад даного фрукта мінливий, що залежить від умов зберігання
і вирощування, ступеня зрілості і сорту плодів.
Дикорослі - велика кількість дубильних (протизапальних)
речовин, клітковини, пектинових речовин і крохмалю;
Ароматні - містять підвищену кількість фітонцидів з антимікробними властивостями;
Кислі - містять велику кількість вітаміну С.
У зеленому яблуці міститься набагато більше корисних
елементів, ніж у червоному, особливо заліза.
У
червоних плодах набагато більше цукру, ніж в зелених, а, отже, і
глюкози, яка допомагає усунути втому, надаючи людині енергійності.
А головне , яблука можна їсти стільки, скільки хочеться і не боятися
нашкодити своєму організму, за умови відсутності таких захворювань, як гастрит,
коліт, виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки. При схильності до
алергічних реакцій краще вживати в їжу яблука зелених сортів.
Вітаміни та
мінерали в 100 грамах яблука
Вітаміни
Вітамін А 0,005 мг
Вітамін В1 0,03 мг
Вітамін В2 0,02 мг
Вітамін В5 0,07 мг
Вітамін В6 0,08 мг
Вітамін В9 0,002 мг
Вітамін С 10 мг
Вітамін Е 0,0002 мг
Вітамін К 0,002 мг
Вітамін PP 0,3 мг
Мінерали
Кальцій 16 мг
Калій 278 мг
Залізо 2,5 мг
Цинк 0,15 мг
Магній 9 мг
Фосфор 11 мг
Сірка 5 мг
Хлор 2 мг
Бор 0,25 мг
Правильно приготовані джеми, сухофрукти, соки і компоти з яблук
зберігають більшу кількість корисних поживних речовин, але максимальну
кількість вітамінів і мінералів можна отримати тільки з недавно зірваних
плодів, склад яких не піддається ніяким змінам.
Правила
вживання яблук в їжу
Незважаючи на всю користь вітамінів, що входять до складу даних
фруктів, їсти їх відразу після основного прийому їжі не варто, так як це може
призвести до окислення і бродіння в шлунку. Яблука, слід вживати в їжу через
2-4 години після їжі, що дозволить краще засвоїтися корисним речовинам.
Для того щоб засвоїти вітаміни з яблук, треба їсти їх натщесерце, приблизно за 30
хвилин до основного прийому їжі. Даний спосіб є незамінним для бажаючих
схуднути або підтримати стрункість тіла.
Складно уявити, скільки зусиль необхідно докласти людям, для того, щоб
схуднути: фізичні вправи, суворі дієти, різні лікарські препарати. За допомогою
яблучного розвантажувального дня можна не тільки без шкоди для здоров'я, за
короткий період скинути зайві кілограми, але і зміцнити своє здоров'я, оскільки
в плодах містяться тільки корисні елементи. Принцип дієти полягає у вживанні в
їжу тільки яблук (1,5 кг ),
протягом одного дня на тиждень.
Немає коментарів:
Дописати коментар