середу, 9 листопада 2016 р.

Дивовижний банан

Дивовижний  банан
    Бана́н (Musa) — рід багаторічних трав'янистих рослин родини бананових.
Його батьківщиною є тропіки  Південно-Східної Азії.


   Стебло банана – коротке і не виступає над землею, а піхви листків утворюють подобу стовбура.
   Висота рослин варіює від 2 до 9 м  і навіть вище, що робить їх одними з найвищих (разом з бамбуками) трав у світі; і не дивно, що багато хто помилково вважає їх деревами.

   Найвищою рослиною з роду банан вважається вид Musa itinerans — висота рослин його підвиду Musa itinerans var. gigantea може досягати 12 м.
   Листові пластинки великі, м'які, гладкі, довгасті або овальні, з паралельним жилкуванням; розташовані по спіралі. У культурних сортів банану листки досягають 275 см завдовжки і 60 см завширшки, вони можуть бути повністю зеленими, зеленими з темно-бордовими плямами або зеленими з верхнього боку і багряними знизу. При сильному вітрі або зливі листя легко рветься уздовж жилок — така адаптація допомагає рослинам виживати в тропічному кліматі.


   Цвітіння розпочинається через 8—10 місяців після фази активного росту рослини. Суцвіття — кетяг, що нагадує подовжену пишну бруньку 
фіолетового або зеленого відтінку,

   Плоди розвиваються тільки з жіночих квіток.  Розмір, колір і форма плодів можуть значно різнитись залежно від виду або сорту, але найчастіше вони довгасті, циліндричної або тригранної форми, випрямлені або загнуті. Довжина плоду варіює від 3 до 40 см, товщина — від 2 до 8 см. Колір шкірки може бути жовтим, зеленим, червоним або навіть сріблястим. М'якуш плода білий, кремовий, жовтий або оранжевий. 

  Плід – ягода, який у культурних сортів часто позбавлений насіння, тому розмноження таких сортів – вегетативне.
На одній осі може розташовуватися до 300 плодів загальною масою до 50—60 кг.


Чим корисні банани

Чим корисні банани

1. Банани допомагають боротися з депресією. У них багато триптофану - речовини, з якого виробляється серотонін - гормон щастя. Тому з'ївши банан легко поліпшити настрій.
 2. Банани - єдиний фрукт, який навіть у немовлят не дає алергічної реакції.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!