вівторок, 3 серпня 2021 р.

Стигма ( світлочутливе вічко)

 

У водоростей, в основному одноклітинних, на передньому кінці тіла часто можна спостерігати невелику, але досить помітну пляму, завдяки інтенсивно-червоному чи яскраво-оранжевому її забарвленню. Залежить воно від скупчення тут великої кількості каротину. Ця пляма носить назву стигма або вічко.

 У енциклопедії стигма означає світлочутлива органела клітини  найпростіших організмів, наприклад евгленових.

Знаходиться світлочутливе вічко (стигма) в евглени  біля джгутика, завдяки якому евглена реагує на світло (фототаксис).

  • вічко — специфічний світлочутливий орган червонуватого кольору. Це не означає, що одноклітинні  бачать цим вічком світло, вони його відчувають цим органом. Отже, стигма входить до складу світлопошукової системи – унікального апарату рухливих водоростей.
 Що ж це за така цікава складова клітин?

 В одних водоростей: зелених, золотистих, бурих, деяких жовто-зелених стигма розміщується у хлоропластах, а у евгленових та панцирних – за межами хлоропластів, у безпосередній близькості від рухового апарату клітини. У евглени світлосприймаючою частиною вічка є не скупчення пігменту, як у стигми, а парафлагеллярне тіло - потовщення базальної частини рухомого  джгутика, що містить високовпорядковані стопки мембран.

 

Пелікула

 Будова одноклітинних тварин характеризується основними ознаками клітинної будови еукаріотів.

 Поверхневий апарат поєднує надмембранні структури, цитоплазматичну мембрану і підмембранні структури. 

Особливістю поверхневого апарату одноклітинних є наявність пелікули (джгутикові, інфузорії).


 

Пелікула  ущільнений зовнішній шар цитоплазми з плоских мембранних міхурців, розташований під плазматичною мембраною, що обумовлює постійну форму клітини найпростіших. 

Зовнішня поверхня пелікули частіше гладка, у інфузорій вкрита різноманітними виростами. У деяких груп пелікула тонка, еластична і не заважає зміні форми тіла. У інших протоплазма є щільнішим утворенням і визначає постійну, характерну для даного організму, форму. Фізико-хімічні властивості пелікули мають суттєве значення у процесах обміну речовин між організмом і оточуючим середовищем


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!