неділю, 3 грудня 2017 р.

Вітамін K

                                           ЖИРОРОЗЧИННІ ВІТАМІНИ
Вітамін K
Потреба у вітаміні K, тобто та кількість, яка необхідна для запобігання дефіциту в нормальних умовах, становить приблизно 1 мкг на кілограм ваги тіла в день.
   Під цим вітаміном мається на увазі ціла група речовин. Із цієї групи найбільший інтерес представляють дві головні форми вітаміну K, що існують у природі: вітамін K1 і вітамін K2.
     Вітамін K1 — речовина, яка синтезується в рослинах і знаходиться в листі.  Ми отримуємо його з зелених листових овочів, капусти, злаків. 
     Зелені частини рослин дають від 50 до 800 мкг вітаміну K1 на 100 г їжі. Особливо багатою на вітаміну К є петрушка: 5 г (2-5 гілочок) містить 80 мкг, забезпечуючи добову потребу. Найбільший його вміст у бобових рослинах, шпинаті, капусті, листах кропиви, томатах. Міститься у плодах шипшини, хвої, вівсі, житі, пшениці, люцерні, зеленому чаї, ламінарії та інших. У коренеплодах та фруктах вміст вітаміну K1 значно менший. 


    Вітамін K2 — речовина, яка переважно синтезується в організмі людини мікроорганізмами (сапрофітними бактеріями) у тонкому відділі кишечнику, а також клітинами печінки тварин. Вітамін K можна виявити у всіх тканинах тварин, печінці, яйцях , молочних продуктах.

 Він відіграє важливу роль в обміні речовин у кістках і сполучній тканині, регулює засвоєння кальцію, відповідальний за процеси згортання крові, необхідний для нормального функціонування нирок.

Швидко розпадається під впливом прямих сонячних променів.



Дефіцит вітаміну К — явище рідке, за винятком тих випадків, коли харчування дуже обмежене або коли взаємодії з ліками впливають на засвоєння вітаміну. Навіть без харчових джерел нормально функціонуюча популяція бактерій кишечнику може виробити досить вітаміну K.
   Ознакою дефіциту вітаміну  К є надмірна  кровоточивість ран, кровоточивість ясен.
РЕКОМЕНДОВАНІ ПУБЛІКАЦІЇ З ЦІЄЇ ТЕМИ :









СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!