середу, 7 липня 2021 р.

ФЕРМЕНТИ.

 ФЕРМЕНТИ.

📌Ферменти - це каталізатори (прискорювачі) біохімічних реакцій.
📌Каталітичну активність зумовлює ❗️активний центр ферменту. Він відповідає структурі молекули субстрату як "ключ" і "замок". За рахунок цього ❗️дія ферменту специфічна.
📌Приєднання молекули ферменту до молекули субстрату призводить до перебудови речовини.
📌Інша назва ферментів - ❗️ензими.


Будова та історія відкриття клітинного ядра.

 Історія відкриття клітинного ядра.

☝Ядро клітини - двомембранна органела, що виконує функції зберігання і передачі спадкової інформації. Також ядро регулює процеси всередині клітини.
☝Організми, клітини яких мають ядро, називають еукаріотичними.
Поверхневий апарат ядра складається з 2 мембран, які впевних місцях з"єднуються навколо отворів, утворбюючи ядерні пори. Ядерні пори регулюють транспорт речовин між внутрішнім вмістом ядра та цитоплазмою.
Внутрішнє середовище ядра складається з каріоплазми в якій
розташовані ядерця ( утворюють рибосоми) та хроматин, з якого під час поділу утворюються хромосоми.
Функції ядра :
Збереження та передача спадкової інформації у вигляді ДНК;
Формування рибосом;
Регуляція процесів у клітині.
📌В 1831 році англійський природознавець Роберт Броун вивчав різні види рослин🌱🌿🌴, зразки яких він зібрав під час подорожі до Австралії. Броун був дуже уважним до деталей, а клітини рослин особливо цікавили його. Розглядаючи їх під мікроскопом, він побачив дещо цікаве: кожна клітина містила круглий і непрозорий елемент. ☝Він назвав його ядром.

📌Дізнавшись про спостереження Броуна, німецький фізіолог Теодор Шванн почав шукати подібні елементи в клітинах пуголовків 🐸 і ❗знайшов. Кожна клітина містила ядро. Це був революційний прорив — свідчення того, що види життя пов'язані між собою.



СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!