понеділок, 17 серпня 2020 р.

Соковиті плоди.

 

Внутрішня будова хлоропласта

 

Дещо про фінікову пальму

 Назва фінікової пальми пов'язана з птахом Фенікс. Це міфічний персонаж, той що повстає з попелу. Через неабияке вміння пристосовуватися, в тропічних і субтропічних районах Азії та Африки росте близько 17 видів пальм.


Пальма ідеально пристосована для життя в пустелі: стовбур її може захистити не тільки від спеки, а й від холоду теж. Додатковий захист забезпечують відмерле листя. До речі, свіжі листя пальм дуже міцні і жителі відповідних широт роблять з них одяг. Таким чином люди добре захищаються від палючого сонця і пилу. У дуже спекотну погоду пальма росте тільки ночами, відпочиваючи вдень.
Реальність така, що фінік росте тільки там, де грунтові води підходять досить близько до поверхні, і своїми потужними, довгими коренями пальма може до них дотягнутися.
Фініки є поширеним продуктом харчування. Всі фініки дуже поживні, в користь фініків не варто сумніватися, однак не забувайте, що поживність ця забезпечується за рахунок цукрів. Кожен фінік містить до 70% вільних цукрів.

Так рухаються морські гребінці

 

Велетенські кактуси Карнегія, (або Сагуаро)



Велетенські кактуси Карнегія, (або Сагуаро) можуть накопичувати в своїх м'ясистих стеблах до трьох тонн води. Це найбільш жаростійкі рослини на планеті Земля. Завдяки накопиченій волозі вони виживають навіть при 60-градусній спеці.

Кактус є величезною колоною, розгалуженою на зразок канделябра. Висота кактуса може досягати 18 м (за деякими даними 20 м), товщина стовбура - 65 см. Довжина колючок у цього кактуса може досягати 7 см.
Коли квітка карнегії відкривається (це відбувається вночі), вона привертає кажанів, а вдень його запилюють бджоли та колібрі.

Кактуси Сагуаро є невід'ємною частиною пустельних пейзажів південного заходу Америки, символом пустелі Сонора, що простяглася від Мексики до південних кордонів Арізони. Щоб не допустити зникнення цих гордовитих гігантів, був створений Національний Парк Сагуаро.

У зв'язку з активною вирубкою дикорослих кактусів, особливо сагуаро, в американському штаті Арізона був прийнятий закон, згідно з яким кожному, хто зріже, зрубає або іншим іншим способом зашкодить дикорослому кактусу, загрожує покарання до 25 років тюремного ув'язнення.

РИБОСОМИ

 

Рибосома є органелою, на якій відбувається трансляція генетичної інформації, закодованої в мРНК. Ця інформація втілюється в синтезований тут-же поліпептидний ланцюг. Рибосома несе двояку функцію: є структурною платформою для процесу декодування генетичної інформації з РНК, та володіє каталітичним центром відповідальним за формування пептидного зв’язку, так званим ‘пептидил-трансферазним центром’. Вважається що пептидил-трансферазна активність асоціюється з рРНК, і тому рибосома є рибозимом.

Чому морські черепахи знаходяться на межі зникнення?

 


Так відкладає яйця морська черепаха. Під час припливу вночі самиця відкладає в гніздо, що вирила, від 50 до 230 яєць( в середньому приблизно 130). Морська черепаха таких кладок може зробити до 6 протягом декількох тижнів після спарювання. Але морські черепахи все одно не чисельні. Чому?
По- перше, місцеві жителі знаходять і відкопують кладки, використовуючи яйця в їжу. М'ясо морських черепах також є делікатесом.
По - друге, після народження молодь масово гине від бажаючих поласувати нею тварин : птахів, крабів, мангустів, крис, риб тощо.
По- третє, статевої зрілості морські черепахи досягають у віці 25-30 років. До цього віку доживає приблизно 5 % морських черепах.
Як результат : всі види морських черепах на сьогодні знаходяться під загрозою зникнення. 🙁

Найвище на сьогодні дерево - секвоя вічнозелена


 Фахівці підрахували, що коріння і судини дерева не можуть підняти воду з грунту вище ніж на 130 метрів — це теоретична межа росту дерев у висоту.

Найвище на сьогодні дерево має ріст 112,7 метра — це секвоя вічнозелена (Sequoia sempervirens), що росте в Каліфорнії . Вода з коріння цього гіганта добирається до його верхівки майже добу.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!