вівторок, 11 грудня 2018 р.

Сублімовані продукти – вирішення багатьох проблем людства

  Інноваційні технології вихором увірвалися в нашу повсякденність, в наш побут. В останні десятиліття людину все більше цікавлять методики тривалого зберігання продуктів харчування. Та не просто зберігання їжі – бажано, щоб у ній зберігались  усі її корисні властивості. Пригадайте момент з регідратацією курки – гриль у фільмі «П'ятий елемент».  Багато людей сприйняли його за цілком фантастичний. Як і увесь фільм… Але з сьогоднішнім розвитком харчових технологій як раз цей сюжет може стати абсолютно звичайним у житті кожної людини.
-          Чи можна зберігати продукти харчування  близько 30 років?
-          Чи можна при зберіганні їжі не використовувати так необхідний зараз кожній родині холодильник?
-          Чи можливо під час консервування та тривалого зберігання продуктів зберегти їх користь  і смакові властивості?
Можливо, ви здивуєтесь… Але ТАК... Вже сьогодні це можливо. Завдяки біотехнології, кріобіології та відкриттям фізики. Відповідь на ці питання – ліофілізація і сублімація.


 

Принцип фізичної сублімації

 

   Сублімація— це трансформація речовин з твердого безпосередньо в газоподібний стан, що виключає стадію рідини.
   Сублімаційна сушка, або ліофілізація — це процес вилучення рідини з заморожених біооб'єктів. В її основі лежить випаровування льоду, що міститься в заморожених продуктах, тобто його перехід безпосередньо в пароподібний стан, що виключає рідинну фазу. Отже, для сублімації немає необхідності у високій температурі. Таким чином, в молекулярній і клітинній структурі матеріалів не виникає таких змін як тріщина. Внутрішня і зовнішня структура практично не псується і зберігає майже свій первісний стан.
    Метод сублімації був розроблений на початку XX століття талановитим

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!