четвер, 1 липня 2021 р.

Вітаміни. Вітамін В2

 Вітаміни. Вітамін В2


Рибофлавін, також Вітамін В2, або Лактофлавін — вітамін, що бере участь в процесах росту, пластичному обміні; регуляторно впливає на стан центральної нервової системи, процеси в рогівці, кришталику ока, забезпечує світловий і кольоровий зір.; входить до складу ферментів, які регулюють важливі етапи обміну речовин, позитивно впливає на стан шкіри та слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення.

РОЛЬ  В  ОРГАНІЗМІ

Входить до складу жовтих пігментів флавінів, які слугують коферментами. Важливий для підтримки нормальної функції ока. Рибофлавін входить до складу зорового пурпуру, захищаючи сітківку ока від шкідливої дії ультрафіолетових променів. Вітамін B2 інтенсифікує процеси обміну речовин в організмі, беручи участь у метаболізмі білків, жирів і вуглеводів. Рибофлавін необхідний для утворення червоних кров'яних тілець і антитіл, для дихання і росту клітин. Він полегшує поглинання кисню клітинами шкіри, нігтів і волосся. Він поліпшує стан органа зору, беручи участь, поряд з вітаміном A, у процесах адаптації до сутінок, знижує втому очей і відіграє велику роль у запобіганні катаракти. Вітамін B2 впливає на слизові оболонки травного тракту. Рибофлавін зводить до мінімуму негативний вплив різних токсинів на дихальні шляхи. Рибофлавін необхідний для метаболізму триптофану, що перетворюється в організмі на ніацин. Однією з найцінніших якостей рибофлавіну є його здатність прискорювати в організмі перетворення піридоксину — вітаміну B6 — на його активну форму.

ГІПОВІТАМІНОЗ

У разі зниженого вмісту або відсутності рибофлавіну в їжі розвивається гіпорибофлавіноз, а потім арибофлавіноз. Дерматити, тріскання губ у куточках, губи і язик стають пурпурово-червоними і блискучими. Проблеми з очима: підвищена світлочутливість, розмитість зору. Один з найпоширеніших гіповітамінозів.

При гіповітамінозі В2 відбувається:

• зниження апетиту, зменшення маси тіла

• слабкість

• головний біль, почуття печіння шкіри

• різь в очах, порушення сутінкового зору

• болючість у кутах рота й на нижній губі

При розвитку авітамінозу:

• тріщини й скоринки в кутах рота (кутовий стоматит)

• запалення слизової ротової порожнини

• себорейний дерматит носа, губних складок

• виразки шкіри, дерматити, випадання волосся

• розлад травлення

• зміна рогівки, підвищення чутливості до світла, кон'юнктивіт, блефарит

• запаморочення, безсоння, уповільнена розумова реакція

• затримка росту

Дефіцит рибофлавіну позначається, насамперед, на тканинах, багатих капілярами й дрібними судинами (тканина мозку). У разі дефіциту частим проявом може бути церебральна недостатність різного ступеня виразності, що виявляється відчуттям загальної слабості, запамороченням, зниженням тактильної й болючої чутливості, підвищенням сухожильних рефлексів тощо. Нестача рибофлавіну може також призводити до порушення засвоєння заліза й послабляти щитоподібну залозу.

Добова потреба у рибофлавіні 1-3 мг. Велике значення для профілактики гіповітамінозу мають такі продукти, як пивні і пекарські дріжджі, гриби сир, печінка, молоко, бобові. Тепер рибофлавіном вітамінізують хліб і хлібобулочні вироби.

Рибофлавін застосовують для лікування гіпо- і авітамінозів цього вітаміну, а також як лікувальний препарат при екземах, дерматичних виразках, ранах, опіках, тріщинах сосків, блефаритах, кон’юнктивітах, при ураженнях рогівки ока.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ

У дітей надлишок цього вітаміну - рідкість, тому що рибофлавін не накопичується в організмі. Але при відсутності рослинних масел в харчуванні зловживання В2 веде до проблем з печінкою.

Симптоми:

Діарея.

Запаморочення.

Збільшення печінки.

Скупчення рідини в організмі.

Закупорка ниркових каналів.

ВМІСТ У ПРОДУКТАХ

Молочні продукти, також наявний в  зернових,  бобових. Дріжджі, листові зелені овочі, крупи (гречана та вівсяна), горох, зародки й оболонки зернових культур, хліб. Печінка, нирки, м'ясо, риба, сир, молоко, йогурт, пресований сир, яєчний білок,шпинат, мигдаль, кедровий горіх.Синтезується мікроорганізмами, зокрема мікрофлорою товстої кишки. Він міститься у дріжджах, яєчному жовтку, печінці, серці, нирках, молоці, ікрі, рибі, м’ясі, зародках і оболонках злаків, гороху, листкових овочах. Рибофлавін термостабільний, не руйнується при кулінарній обробці.

Розкладається під впливом ультрафіолетового і видимого світла, внаслідок дії лугів.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!