понеділок, 22 червня 2020 р.

Цікаве про слину людини

За життя людина в середньому виробляє близько 23700 літрів слини. Цього достатньо, щоб наповнити 60 ванн.
Слиновиділенням займаються 3 пари великих слинних залоз та численні малі. Вони відносяться до травних залоз, бо однією з їх функцій є перетравлення вуглеводів.
До речі, в цих залозах також можуть утворюватись камінці, а зубний камінь, що з віком з'являється у людини - частково також їх робота.


Найбільший метелик на планеті Земля


  


 Attacus atlas — великий метелик  з родини сатурнієвих (Saturniidae). Attacus atlas вважають найбільшим метеликом у світі, розмах його крил сягає 30 см

Свою видову назву метелик дістав на честь Атласа, одного з титанів у давньогрецькій міфології. Цей вид мешкає в тропічних та субтропічних лісах Південно-східної Азії, Південного Китаю і від  Таїланду  до Індонезії, на островах Борнео  та Ява .


   Верхній край переднього крила за формою та забарвленням чимось нагадує голову змії – це захисне пристосування дозволяє метеликам відлякувати багатьох комахоїдних тварин.


   Нажаль, тривалість їх життя вкрай коротка – приблизно 5 діб, така вже особливість родини Attacus, до якої вона належить. Їх  головне завдання - встигнути знайти партнера та відкласти яйця, щоб продовжити існування свого виду.


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!