неділю, 9 жовтня 2016 р.

Под соусом сладким из вишни

"Под соусом сладким из вишни 
Мой голос никто не услышит, 
Но мой монолог (так уж вышло) 
Прочтут миллионы людей...



Я - житель огромной Планеты. 
Убит человечеством летом. 
Меня превратили в котлеты, 
Разрезав на сотни частей... 
Теперь я лежу в магазинах, 
В холодных стеклянных витринах, 
Меня забирают в корзинах 
И быстро на кассу несут. 
А вечером все с аппетитом 
Съедают недавно убитых 
И хвалят цинично, открыто 
Балык, карбонат, колбасу...


Мужчины и женщины....Мы такие разные...

Мы такие разные....


1. Диаметр женских волос вдвое меньше, чем мужских.
2. Женское сердце бьется быстрее мужского.
3 Женщины моргают вдвое чаще мужчин.
4. Женская привязанность к мужчине сильнее, чем мужская к женщине. Поэтому женщины, как правило, больше стремятся создать семью. Это связано с повышенным уровнем окситоцина, а также с тем, что у женщин лучше развиты те части мозга (вентральная скорлупа, бледное ядро и фронтальная часть мозга), где концентрируется долгая привязанность.
5. Женщины сжигают жир медленнее мужчин — примерно на 50 калорий в день.

6. У женщин более сильный иммунитет.
7. Мозолистое тело в женском мозгу толще, чем у мужчин, и в нем на 30% больше соединений. Именно поэтому женщины лучше справляются с многозадачностью.
8. На языке женщины больше вкусовых рецепторов.
9. У женщин больше болевых рецепторов, но из-за эстрогена, блокирующего воспалительные процессы, женщины в целом лучше переносят боль.
10. Женщины лучше мужчин различают цвета, поскольку цветоразличение напрямую связано с Х-хромосомой.

11. Женская кожа в 10 раз чувствительнее, чем мужская.
12. Женская грудь не содержит мышечных тканей.
13. В мышцах и связках женщин больше эластина, чем коллагена, поэтому женщины более гибкие.
14. Женщины намного лучше мужчин различают высокочастотные звуки.
15. Электрическая активность женского мозга во сне снижается всего на 10%, поэтому женский сон более чуткий.

16. Женщины лучше мужчин отличают оттенки сладкого вкуса.
17. Женщины хуже мужчин ориентируются в пространстве. Параллельная парковка удается у  82% мужчин, у 71% - с первой попытки. У женщин результат плачевный. Только 22% могут это сделать,2/3 из них сделают это не с первой попытки.
18. За речь у женщин отвечают два мозговых центра, поэтому женщина без труда произносит до 8000 слов в день, использует до 3000 звуков и до 10 000 невербальных сигналов. Эти же показатели у мужчин в два раза ниже.
19. У женщин от рождения обоняние развито лучше, чем у мужчин.
20. У 80% женщина одна грудь (как правило, левая) больше другой.

21. У женщин хорошо развито периферийное зрение. У мужчин - туннельное.
22. Женская грудь реагирует на температуру. От тепла она становится мягче, а соски увеличиваются.
23. Время наступление женского оргазма - от 10 до 20 минут. Мужчинам в среднем достаточно четырех минут.
24. Женская шея более подвижна, поэтому, когда её окликают, она, как правило, поворачивает голову. Мужчина обычно поворачивается всем телом.
25. Облысение является Х-сцепленным рецессивным признаком, его мужчина наследуют от своей матери.

26. Из-за наличия двух Х-хромосом, у женщин реже проявляются осложнения и хронические болезни.
27. Женщины плачут в среднем от 30 до 64 раз в год, мужчины – всего 6-17 раз.
28. 30% женщин испытывают страсть к несъедобным вещам во время беременности.
29. Повышенные уровни гормонов прогестерона, кортизола и эстрадиола, особенно во время овуляции,  усиливают у женщин ощущение беспокойства и чувство опасности. Поэтому женщина интуитивно лучше, чем мужчина чувствует угрозу.
30. Каждый набранный женщиной килограмм повышает вес груди на 20 грамм. Есть и обратная зависимость.



Таблиця калорійності продуктів


Неймовірно: можливо, людину від звіра відділяє лише один ген!

Неймовірно: можливо, людину від звіра відділяє лише один ген!


   Група вчених виділила молекулу РНК, яка властива тільки людині. Всього один ген відрізняє нас від тварин.Міжнародна група вчених виявила ген, властивий тільки людям, але не приматам та іншим тваринам. По всій видимості, саме цей ген зіграв ключову роль у швидких еволюційних змінах в людському мозку. Завдяки йому ми навчилися користуватися складними інструментами і розмовляти.   Дослідники з Університету Единбурга, що працювали спільно з вченими з Китаю та Німеччини, порівняли генокод людини з геномами 11 тварин, в тому числі шимпанзе, горил, мишей, собак і курей. Вони намагалися знайти відмінності між людьми і тваринами і виявили один ген, який називається miR-941 і характерний тільки для людини.   Цей ген – лише один з безлічі коротких молекул, що містять рибонуклеїнову кислоту, яку називають мікро-РНК. Він активний в тих частинах мозку, які відповідають за прийняття рішень і здатність говорити. На думку вчених, цей ген міг зіграти певну роль у розвитку більш складних функцій, які і зробили нас людьми. Вперше в історії показано, що знову виявлений ген виконує певну функцію в людському організмі.Передбачається, що miR-941 з’явився від одного до шести мільйонів років тому, після того як мавши спільних предків люди і мавпи пішли різними шляхами розвитку. Швидше за все, miR-941 не був мутацією існувавших генів, а з’явився в повністю функціональному вигляді з тієї частини РНК, яка до цього не виконувала відомих біологічних функцій, причому еволюція його відбувалася надзвичайно швидко.

Що таке трансгенні організми?

Що таке трансгенні організми? 



Трансгенними називають рослини і тварин, що містять у своїх клітинах ген чужого організму, включений у хромосоми. Їх отри­мують, використовуючи методи генної інженерії. Трансгенні орга­нізми можуть мати велике значення для підвищення ефективності сільського господарства та в дослідженнях у галузі молекулярної біології.
    Перші генетично модифіковані організми, одержані з допо­могою методів молекулярної біології, з’явилися на світ лише у 80-х роках XX століття. Вчені зуміли змінити геном рослинних клітин, додаючи в них необхідні гени інших рослин, тварин, риби й навіть людини.
Перший трансгенний організм (миша) був одержаний Дж. Гордоном зі співробітниками 1980 р. На початку 90-х років у Китаї було проведено перше комерційне випробування генетично моди­фікованих сортів тютюну й томатів, стійких до вірусів. А 1994 р. в США вперше надійшли в торговельну мережу продуктів харчу­вання - плоди генетично змінених томатів зі скороченим строком до­зрівання.

Тривалість життя тварин

Довгоживучі види зустрічаються на різних ступенях еволюційного розвитку тварин.


З багатоклітинних тварин губки живуть до 10— 15 років, представники різних груп черв’яків від 1-3 до декількох десятків років, павуки 4—5 роки, а іноді до 20 років (це самки тарантулів), ракоподібні — від декількох тижнів (дафнія) до 50 років (омари).

Комахи живуть недовго, але деякі види можуть досягати віку до 40—60 років.

Тривалість життя молюсків — до 100 років, проте багато видів молюсків живуть по декілька місяців або навіть тижнів.

З хребетних: осетрові живуть до 50—100 років, гігантська саламандра — понад 50 років, тритони — до 25—30 років, жаби — до 12—13 років, крокодили і черепахи доживають до 50—150 років.

З птахів: ворони, білий пелікан, папуги живуть до 50—70 років, а чайки, журавлі, африканський страус — до 30—40 років. Деякі ссавці — до 70-110 років.

Дрібні гризуни (миші, щури) живуть до 3— 4 років), хижаки (кішка, леопард, лев, собака, вовк) — до 25—30 років, парнокопитні (свиня, вівця, корова, олень, лось) — до 15—30 років, непарнокопитні (зебра, кінь, слон) — до 30—70 років, мавпи (орангутанги, шимпанзе) — до 25—45 років.


Рекордсменом по довгожительству серед ссавців є гренландський кит, тривалість життя якого може досягати 150 років.

Механизм зачатия. Как все работает

Механизм зачатия. Как все работает
Зарождение новой жизни – одно из величайших таинств природы. И даже не смотря на науку, которая добралась в святая святых и разложила по полочкам в подробностях весь механизм зачатия, ощущение чуда не развеивается. А наоборот, узнавая больше, еще сильнее удивляешься: как все продумано, как все устроено! Настоящее волшебство, не иначе.
На уроках биологии нам уже об этом рассказывали. Но чем ближе  материнство, тем  это становится интереснее. Так как теперь Ты сама – часть свершающегося Чуда. Даже больше, Ты сама – обитель для Чуда.
Так как же все работает?
Для зачатия и развития новой жизни необходимо всего две клеточки – самая большая и самая маленькая клетки человеческого организма: женская яйцеклетка и мужской сперматозоид. И задача природы – объединить эти две противоположности во имя продолжения рода.
Для этого необходимо, чтобы совпал не один фактор, произошла не одна неслучайная случайность, была пройдена не одна преграда. Но все удивительно продумано до мелочей.
Пробег за жизнь
Вникая в нижеизложенные приключения, еще раз убеждаешься, что вся жизнь, даже до ее начала, – это борьба. Бег с препятствиями. Но «игра стоит свеч»!
 Попадая во влагалище во время естественного полового акта, сперматозоиды всем своим многомиллионным  и амбициозным количеством устремляются в матку. На заветную встречу, на свидание, назначенное самой природой.
Такая себе команда спринтеров, рванувшаяся к цели по команде «старт». J И это не только гонка за победу, это и гонка на выживание.
Конкуренция немыслимая! Из 150-250 миллионов сперматозоидов до яйцеклетки в маточной трубе доберется всего лишь несколько тысяч. А победителем станет лишь один. Если только, конечно, их там не ждет в качестве сюрприза несколько одновременно  созревших яйцеклеток – тогда повезет соответствующему количеству. А через девять месяцев на свет родится двойня-тройня или даже пятерня.

Цікаві факти про близнюків

Цікаві факти про близнюків

 

   Вчені стверджують, що кожна дев’яноста вагітність — двійнятами. При цьому  найчастіше близнюки народжуються у чорношкірих, і зовсім рідко — у представників азіатської раси. Вірогідність народження двійнят (особливо однояйцевих) збільшується з віком матері — максимальною вона стає до 40 років, потім падає. Така особливість організму, можливо, пов’язана з підвищенням рівня гормону гонадотропіну. Багато жінок, яких лікували від безпліддя гонадотропними гормонами, згодом народили двійнят. А ось те, що близнюки народжуються через покоління — міф. Генетична схильність до народження близнюків дійсно існує, але вона може не виявлятися через покоління.
   Близнюки бувають монозиготними і дизиготними. Дизиготні — якщо були запліднені відразу дві яйцеклітини (зиготи), монозиготні — якщо була запліднена одна яйцеклітина, але потім вона розділилася на дві. Монозиготні близнюки завжди однієї статі, у них повністю співпадає генетичний набір, тоді як у дизиготних близнюків він співпадає тільки на 50%.
Уперше близнюки як об’єкт експериментів зацікавили науку в XIX столітті: у 1876 році англійський вчений Ф. Гальтон опублікував наукову працю «Історія близнюків як критерій відносної дії природи і виховання». З тих пір було поставлено сотні експериментів за допомогою «близнюкового методу» — він і нині є основним способом відбору інформації про роль спадковості і дії середовища на людину.
  Найнадійніший варіант — дослідження розлучених монозиготних близнюків: генетичний набір у них однаковий, а умови виховання відрізняються. Така пара із США була описана в 1922 році: дівчинки Джесі і Дратуй були в двотижневому віці віддані на виховання в різні сім’ї і перший раз зустрілися, коли їм було по вісімнадцять років. Вони жили в різних за достатком сім’ях, здобули різну освіту. Проте у них виявився приблизно однаковий рівень інтелекту, обидві були однаково енергійні, багато читали і любили схожі книги, обидві перехворіли туберкульозом. Зустрівшись, вони стали близькими подругами і стверджували, що майже не відрізняються одна від одної.


6 клас Будова мікроскопа


6 клас Вегетативні органи рослин самоконтроль


Правила роботи з мікроскопом


9 клас Робоча картка до узагальнюючого уроку «Зоровий аналізатор»





Робоча картка до узагальнюючого уроку «Зоровий аналізатор»

Учня ( учениці) 9-А класу

Сш№62

П І Б



Завдання №1


   

9 клас Зоровий аналізатор

Зоровий аналізатор

9 клас Слуховий аналізатор

Слуховий аналізатор

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!