понеділок, 2 серпня 2021 р.

Для чого евглені зеленій глотка?

 Цікаво, що глотка евглені зеленій потрібна не для живлення, а для виділення!



Скоротлива вакуоль

 Скоро́тлива вакуо́ля — мембранна  органела , здійснює виведення продуктів метаболізму та надлишків рідини з цитоплазми.

Являє собою найпомітнішу частину узгоджено працюючого комплексу, в якому виступає в ролі  резервуара для періодичного випорожнення. 

Рідина надходить у скоротливу вакуолю з системи міхуроподібних або трубчастих вакуолей. Робота комплексу дозволяє підтримувати більш-менш постійний обсяг клітини, компенсуючи постійний приток води через плазматичну мембрану, що викликається високим осмотичним тиском цитоплазми.

Час від часу вакуоля скорочується (тому вона називається скоротливою) й викидає свій вміст за межі тіла.

Скоротливі вакуолі поширені в першу чергу серед прісноводних Одноклітинних, проте відзначені також і у морських формах. Подібні структури виявлені в клітинах деяких прісноводних губок.

Послідовність роботи скоротливої вакуолі


 

Евглена зелена

 


Евглена зелена – найпростіший одноклітинний організм, унікальний тим, що серед біологів досі немає одностайної згоди, до якого царства вона належить, тварин або рослин. Справа в тому, що евглена зелена поєднує в собі в рівній мірі ознаки як рослин, так і тварин. Оскільки евглена містить у собі хлорофіл, то вдень вона харчується від сонячного світла завдяки процесу фотосинтезу, точнісінько як це роблять всі інші рослини, але вночі, в темряві вона перетворюється: при великій кількості органічної їжі вона може харчуватися гетеротрофно, тобто, як це роблять тварини. Також евглена зелена здатна пересуватися, знову ж таки, як і всі інші тварини. Вважається, що евглена зелена являє собою перехідну форму від рослин до тварин, своїм існуванням вона підтверджує теорію про єдність всього живого.

 

Тіло евглени зеленої складається з двадцяти хлоропластів, в яких і знаходиться хлорофіл, що бере участь у фотосинтезі. Хлоропласти являють собою зелені пластини, і в цілому вони присутні тільки у клітин з ядром в центрі. І завдяки ним, Евглена зелена і названа “зеленою”, за рахунок хлоропластів та хлорофілу вона дійсно яскраво-зеленого кольору.

 

Якщо вдень евглена одержує енергію за рахунок сонячного світла завдяки процесу фотосинтезу, то вночі вона харчується органікою з води. Сама вода при цьому повинна бути прісною. Тому евглена водиться в прісних водоймах: ставках, озерах, річках, болотах.

За зовнішнім виглядом евглена схожа з водорістю, і була б такою одноклітинною водорістю, якби не кілька нюансів. По-перше, гетерофорне нічне харчування евглени характерно для тварин, але не рослин. Крім цього є й інші ознаки приналежності евглени до тварин:

Здатність до активного пересування. Пересувається евглена за допомогою спеціального джгутика, його обертальні рухи забезпечують її мобільність. Рухається евглена завжди поступально, до речі в цьому моменті вона відрізняється від іншого найпростішого одноклітинного організму – інфузорії туфельки, чиї рухи плавні за рахунок великої кількості маленьких війок.

Спеціальні пульсуючі вакуолі – ще одна ознака приналежності евглени до тваринного царства, своєю будовою вони подібні м’язовим волокнам, якими володіють тварини, але не рослини.

Наявність ротової воронки, ще одне свідоцтво про евглену як про тварину. Але варто зауважити, що як такого ротового отвору у евглени все-таки немає. Просто в спробі захопити органічну їжу, евглена як би утискає всередину частину своєї зовнішньої мембрани. У створеному таким чином відсіку і затримується їжа.

Внаслідок всіх цих моментів у вченому співтоваристві досі не має одностайності про те, куди евглена зелена відноситься: до рослин або тварин. Більшість вчених все-таки зараховують її до флори, бачачи в ній одноклітинну водорість, 15% біологів вважають її твариною, інші бачать в ній проміжний вид.

 

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!