вівторок, 4 серпня 2020 р.

Транспірація ( процес випарорування води у рослин)

Знайомі незнайомці. Кукурудза.




  • Кукурудза відома людству близько 12 000 років.
  • Батьківщиною цього злака вважається Північна Америка, а до Європи вона потрапила завдяки Христофору Колумбу. В Україну кукурудза потрапила у 18 столітті з Туреччини.
  • У ацтеків і майя кукурудза вважалася священною рослиною.
  • Вирощують кукурудзу на всіх континентах, окрім Антарктиди.
  • За площами висадки вона є першою серед всіх злаків в світі.

  • В середньому один початок кукурудзи містить близько 1000 насінин, а їхня кількість завжди парна.
  • Вона містить близько 26 мікро та макроелементів і зберігає корисні властивості навіть при консервуванні.
  • Кукурудза містить багато цукрів, але навіть вже після 6-8 годин від збору може втратити близько їх половини.
  • Цікаво знати, що в усьому світі кукурудзу називають "маїс".

Отруйна гусінь - кокетка.

Гусінь метелика Megalopyge opercularis, що мешкає в Північній Америці, виглядає зовсім беззахисним, милим, пухнастим створінням. За свій зовнішній вигляд вона навіть отримала назву "кокетка".
Але це створіння дуже отруйне. Одного дотику достатньо, щоб страждати від головного болю, нудоти, тремору, задишки, сильного болю та печії у місці контакту до 5 днів. І це якщо ви не алергік.
Отрута міститься у шипах гусіні, що приховані під її "хутром".


Хламідомонада


Хламідомонада - це одноклітинна зелена водорость, що відчуває світло та має джгутики, щоб пересуватись у напрямку до нього. Це забезпечує їй максимальну продуктивність фотосинтезу.
Назва цієї рослини складається з двох іноземних слів : " монада" в перекладі на українську означає "найпростіший організм", а "хламіда" - "одяг". От і виходить з самої назви, що хламідомонада - найпростіший організм, вкритий оболонкою.

Майстри маскування. Богомол Орхідея.


‼️Обережно, каракурт‼️

Зустрічаються в сухій траві, пеньках, поблизу на-пів сухих дерев, іноді забираються в нору гризунів і, навіть, мушлі рапанів.














Каракурт, або чорна вдова, — павук чорного кольору з кулястим черевцем, розміром 10-20 мм. Під час розмноження у неї на черевці з'являються червоні цяточки. Самці менші від самок. Після спарювання, якщо самець не встигає втекти, самка його з'їдає, за що й отримала назву «чорна вдова».
Також існує повністю чорний різновид каракурта. Павутина складається з кількох майже непримітних ниток, натягнутих як струна.
Отрута якої може бути смертельною для людини. Отрута каракурта має нейротоксичну дію, і чим швидше буде надана правильна перша допомога, а потім і медична – залежить життя людини.
Укус каракурта не дуже болючий - біль приблизно такий, ніби ви вкололися трав’яним устюком чи колючкою. На місці укусу можна побачити невеличку червону цяточку, у ній - дві крихітні білі крапки, сліди від введення отрути.
Але ця плямка швидко зникає, а все найгірше тільки починається. На ураженій ділянці з'являється спочатку слабкий, а потім сильний біль, який посилюється впродовж 5-20 хвилин.
Він швидко перекидається на груди, кінцівки, живіт, спину, може локалізуватись як опоясуюча біль. З'являється головний біль, нудота, блювота, блідність, порушується дихання та серцева діяльність.
Становище ускладнюється розвитком психомоторного збудження.
При укусах необхідно не пізніше ніж за дві хвилини припекти місце укусу полум'ям від сірника. Для цього: один - два сірника прикладаємо до рани, а іншим їх підпалюємо. Від спалаху руйнується від 90 до 100 відсотків отрути. Павук вводить отруту у верхній шар шкіри, а припікання руйнує отруту, коли вона ще не проникла в глибші шари шкіри й інші органи та тканини.

Після цього постраждалого відправляють до лікарні, навіть тоді, коли він нібито добре почувається. Особам, з гіпертонією, потрібно під час транспортування контролювати тиск, і ,у випадку його підвищення прийняти ліки, які вони приймали до того. Варто також прийняти ліки від алергії. У важких випадках, за відсутності медичної допомоги, через 1-2 дні після укусу каракурта може настати смерть.
Щоб застерегти себе від укусів, необхідно надягати одяг зі щільної тканини і носити закрите взуття, перебуваючи на природі.

Скат Манта

Восьминіг

Павичі


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!