неділю, 29 серпня 2021 р.

Внутрішня будова черепах

Черепахи - лат. Testudines, відрізняються від інших з класу плазунів формою тіла і належать до одних з найдавніших видів. У загін черепахи входить близько 220 видів тварин.

Характерна риса будови черепах наявність кістково-рогового або кістково-шкірястого панцера, який складається зі спинного (карапакс) та черевного (пластрон) щитів. У багатьох черепах під панцир можуть втягуватись голова, кінцівки, хвіст. Добре розвинений зір та нюх, гірше – слух. Щелепи буз зубів, вкриті роговими пластинками у формі дзьоба. Шийний та хвостовий відділи хребта рухомі, інші зростаються з карапаксом. Грудна клітка у них нерухома, тому в акті дихання беруть участь кінцівки – при втягуванні їх повітря виходить з легень, при витягуванні – надходить до них. Легені у черепах мають губчасту структуру. У черепах є зачатки діафрагми.

Черепахи - дуже мляві, малорухливі тварини. Заковані у важкий панцир, черепахи по суші пересуваються дуже повільно, але у воді вони швидко плавають за допомогою коротких ніг з добре розвиненими плавальними перетинками, які діють як весла.

Шкіра (окрім водних м’якотілих черепах) вкрита роговими лусками або щитками. Шкірних залоз немає або їх дуже мало.  Скелет майже повністю кістковий.

Кровоносна система замкнена. Серце трикамерне (два передсердя, один шлуночок, розділений неповною перегородкою). Два кола кровообігу. У складі дихальної системи легені комірчасті, є трахея та бронхи.  Нирки тазові, вивідні протоки нирок та гонад відкриваються у клоаку. Є сечовий міхур. Черепахи  – пойкілотермні ( холоднокровні) тварини (температура тіла тварини залежить від температури навколишнього середовища)


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!