понеділок, 30 серпня 2021 р.

Скелет ящірки

 Скелет ящірки складається з трьох відділів: скелета голови, осьового скелета, скелета кінцівок.


Скелет голови плазунів представлений черепною коробкою, де міститься головний мозок, та вісцеральним відділом. Череп плазунів майже повністю кістковий.

У ящірки шийних хребців 8 - вони забезпечують рухомість голови. Особливість шийного відділу хребта плазунів — своєрідна бу­дова двох перших хребців. Перший шийний хребець має вид кі­льця, в яке заходить зубоподібний відросток другого шийного хребця. Таким чином, перший хребець (що зчленовується з чере­пом) може вільно обертатися навкруги зубоподібного відростка другого хребця, що забезпечує велику рухливість голови. Така будова двох перших шийних хребців зберігається у всіх подаль­ших класів хребетних.

Усі хребці попереково-грудного відділу мають ребра.  Ребра перших п’яти хребців приєднуються до гру­дини за допомогою хряща, утворюючи грудну клітку (грудина і грудна клітина від­сутня у змій).  Так утворюється грудна клітка, що оберігає легені й серце тварини.

Крижовий відділ складається з двох хребців, до поперечних відростків яких причленяються клубові кістки.

Пар­ні кінцівки плазунів зберігають загальну схему будови кінцівок наземних хребетних: перетинки між пальцями відсутні, на пальцях є кігті.

Щодо скелета передніх кінцівок плазунів слід звернути увагу на видовженість плеча і передпліччя (ліктьова і променева кістки) та вкорочення кісток кисті порівняно із земноводними.

Скелет задніх кінцівок плазунів складається із кісток стегна, гомілки (велика і мала гомілкові) та стопи.

У рептилій міцніше причленування тазового пояса (сідничні, лобкові та клубові кістки) до осьового скелета порівняно із земноводними.


Внутрішня будова ящірок

 Шкірного дихання в хамелеона, як і в ящірки немає, вони дихають тільки легенями. Будова легень у них складніша, ніж у жаби: вони комірчасті, завдяки чому збільшується поверхня газообміну.

Серце трикамерне, складається з двох передсердь і шлуночка. У ящірки, на відміну від земноводних, шлуночок має неповну внутрішню перегородку, яка ділить його на праву, венозну, частину і ліву, артеріальну.

 

Хоч будова легень і серця ящірки складніша (порівняно із земноводними), обмін речовин в її організмі відбувається все-таки повільно й залежить від температури навколишнього середовища. Тому в теплу погоду ящірки жваві, а в холодну, як і всі плазуни, вони стають млявими.

Травна, видільна та нервова системи ящірки подібні будовою до відповідних систем земноводних. Але в неї у головному мозку  більше, ніж у земноводних, розвинений мозочок, який керує рівновагою та координацією рухів. Це пов'язане з великою рухливістю ящірки і значною різноманітністю її рухів.

Розмноження. Риби й земноводні під час розмноження викидають статеві клітини у воду. Там відбувається й запліднення. У плазунів, які розмножуються на суші, сперматозоїди вводяться самцем у клоаку самки. Вони рухаються по яйцепроводу й проникають у яйцеві клітини.

Запліднення яйцевих клітин плазунів відбувається всередині організму самки. Внутрішнє запліднення властиве всім наземним тваринам.

У травні - червні самка ящірки прудкої відкладає від 5 до 15 овальних яєць. Вона їх закопує в неглибоку ямку або залишає в тому самому сховку, де ночує.

Яйця плазунів досить великі. У ящірки прудкої вони бувають завдовжки до 1,5 см. У яйці міститься запасна поживна речовина - жовток, яким живиться зародок. Зовні яйце покрите шкірястою оболонкою, яка захищає його від висихання. На відміну від риб і земноводних, з яйця виходить не личинка, а схожа на дорослу молода ящірка. Хамелеони, як і інші ящірки, не піклуються про своє потомство.

Регенерація. Ящірками живляться різні птахи, дрібні ссавці та змії. Якщо схопити ящірку за хвіст, то частина його відпаде. Завдяки такій властивості ящірка може врятуватися від ворога. Відпадання хвоста - рефлекторна відповідь на біль. При цьому хвіст переламується посередині одного з хребців. М'язи навколо рани скорочуються, і кровотечі не буває. Пізніше хвіст знову відростає, тобто регенерує. У хамелеонів такої здатності немає.


Хамелеони

 Поза сумнівом, хамелеони – одні з найцікавіших представників тваринного світу. Всім відомо, що хамелеони можуть змінювати колір своєї шкіри, але що ще ви знаєте про цих дивовижних симпатичних тварин? Наша добірка цікавих фактів допоможе вам заповнити прогалини у знаннях.

Хоча хамелеонів можна зустріти в багатьох частинах світу, що мають теплий клімат, майже половина з двохсот відомих видів мешкає на Мадагаскарі.

Слово «хамелеон» походить від грецького «chamaeleón», що буквально означає «наземний лев».
Хамелеон Парсона – найбільший з відомих видів. Дорослі особини досягають 70 см в довжину.Найменшим у світі є листовий хамелеон, що досягає в довжину близько 1,6 см і легко вміщається на сірниковій голівці. Це одне з найменших відомих хребетних.

Більшість хамелеонів відкладає яйця, але деякі народжують малят у м’яких напівпрозорих оболонках, що нагадують кокон.Інкубаційний період яєць хамелеона зазвичай триває кілька місяців, однак яйцям хамелеона Парсона необхідно цілих два роки.

У хамелеона відмінний зір з 360-градусним кутом огляду, він може дивитися у двох напрямках одночасно. Крім видимого спектру, хамелеони бачать і в ультрафіолеті. Потрапивши під ультрафіолетові промені, вони демонструють зростання активності і товариськості.


Язик хамелеонів також вельми примітний. Він майже вдвічі перевищує довжину тіла тварини і здатний блискавично вистрілювати в сторону здобичі. Язик хамелеона вистрілює з надзвичайною швидкістю, досягаючи здобичі за 0,07 секунди.


Найчастіше хамелеони харчуються комахами, але деякі великі види не проти з’їсти ящірку або навіть птаха.

Хамелеони – одинаки. Велику частину часу самка не потребує присутності самця. Самець наближається для спарювання в ті рідкісні моменти, коли самка допускає дотик.

Хамелеони не піклуються про потомство і молодняк піклується про себе сам відразу після народження.

Подібно зміям, хамелеони не мають зовнішнього і середнього вуха, отже у них немає ні вушних раковин, ні барабанних перетинок. Однак вони не глухі. Вони можуть чути звуки частотою від 200 до 600 Гц.

Голова вуалевого хамелеона, що мешкає в посушливих гористих регіонах Ємену і Саудівської Аравії, прикрашена високим розвиненим гребенем. Гребінь цей служить тварині для збору води – краплі вологи скочуються по його борозенками прямо до хамелеона в рот.


На відміну від багатьох інших ящірок, хамелеони не вміють відкидати і заново вирощувати хвіст.

Хамелеони відрізняються дивною ходою – під час ходьби вони погойдуються з боку в бік. Деякі дослідники вважають, що таким чином вони імітують коливання листя на вітрі, але ця теорія поки не отримала наукового підкріплення.


У дикій природі тривалість життя хамелеона зазвичай становить 2-3 роки, а в неволі може досягти 10 років.



Всупереч розхожій думці, хамелеон змінює колір не заради камуфляжу, а для контролю температури тіла і спілкування з іншими особинами. Таким чином він висловлює свої емоції.На жаль, здатність до мімікрії не рятує хамелеонів від вирубки лісів, які є їхнім основним місцем проживання. В даний час близько 9 видів знаходиться на межі зникнення, і ще 37 видам загрожує небезпека.


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!