неділю, 12 липня 2020 р.

Хто такий Аксолотль, або чи можна все життя бути юним?

Аксолотль - дивна тварина, яке представляє собою неотенічну личинкову форму деяких видів амбістом. Неотенія в перекладі з грецького, дослівно «розтягнута юність», що характеризує головну особливість аксолотля - зазвичай він все життя існує в формі личинки і досягає статевої зрілості, не проходячи метаморфоз і не перетворюючись в дорослу амбістому, при цьому здатний розмножуватися.
Таке явище спостерігається завдяки особливостям функціонування щитоподібної залози цих земноводних, яка виробляє малу кількість гормону тироксину. Варто відзначити, що можливо ініціювати перетворення аксолотля в амбістому, якщо створити для цього необхідні умови.
Але аксолотлі привабливі самі по собі, і цінуються саме за свій вигляд у вигляді личинки.
Для аксолотлів властиве явище чудової регенерації: вони здатні відрощувати нові кінцівки, зябра, хвіст і інші органи замість втрачених, що робить їх зручним об'єктом наукових дослідів.
Зовнішній вигляд аксолотля дуже кумедний, особливо привертають увагу пухнасті, довгі зовнішні зябра, розташовані з боків голови, які аксолотль може притискати до голови і обтрушувати, що робить його справді схожим на маленького дракончика.
Аксолотлі - ендеміки двох високогірних мексиканських озер – Чолко і Ксочімайлко. Вони розташовані на висоті більше двох тисяч метрів над рівнем моря. Територію біля другого озера часто називають «мексиканської Венецією». Ацтеки звели на цій території плаваючі острови - «чінапмпас», з'єднаних мережею каналів, яка обплутує весь район і є дуже зручним місцем для життя і переміщення як аксолотлів, так дорослих амбістом.
Аксолотлі в природі знаходяться під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги.







Риба-крапля



   Риба-крапля, австралійський бичок, риба-жаба - назви однієї і тієї ж глибинної океанічної риби, яка мешкає в Атлантичному, Тихому й Індійському океані, зустрічається в водах біля берегів Австралії і Нової Зеландії.
   Риба-крапля живе на величезній глибині 600-1200м, поблизу океанічного дна, що ускладнює її  вивчення.
   Ця  риба  має специфічний вид, через що отримала назву самої несимпатичної риби в світі.
Довжина її тіла від 30 до 65см. Тіло краплевидної форми, починається з великої голови, плавно переходить в тулуб, який звужується. Ця риба не вкрита  лускою, при цьому має вирости у вигляді невеликих шипів. Забарвлення тіла різне - від рожево-коричневого до темно-коричневого.
   На голові спереду між очей є відросток, який нагадує ніс. Очі маленькі, відстань межу ними відносно велика.. Рот дуже великий, його куточки спрямовані вниз, через що рибка виглядає сумною.
   Тіло риби складається з гелеподібної речовини, яка має щільність трохи менше, ніж у води, завдяки цьому риба-крапля плаває, не витрачаючи енергію. Є тільки бічні маленькі плавці,інші види плавців  відсутні. Мускулатура не розвинена.
   Живиться  дрібними безхребетними, зокрема молюсками й ракоподібними, яких вона заковтує, та фітопланктоном.
   Очі риби пристосовані до життя на глибині і в темряві. Ще одна особливість цієї дивовижної риби - відсутність плавального пузиря.


    Риби-краплі відмінні батьки. Вони дбають про своє потомство на всіх етапах його розвитку. Риба-крапля відкладає ікру прямо на дно в пісок, після цього сидить над ікринками до тих пір, поки не з'являться малькі. Після того риби об'єднують  мальків у групи, ніби влаштовують «дитячі садки», і невпинно їх охороняють пліч-о-пліч з восьминогами, допомагаючи дитинчатам вижити і піклуючись про їхнє безтурботне дитинство.
   
  В країнах Європи  риба-крапля вважається не їстівною. А жителі Японії, Китаю та інших азіатських країн використовують м'ясо цієї риби для приготування їжі, відзначаючи його високі смакові якості, відносять дане блюдо до розряду делікатесів.

   Ще одна  причина зменшення популяції цього екзота - це глибинне тралення. За допомогою трала виловлюють крабів, омарів і вона випадково, так як не може швидко спливти, потрапляє в нього. Так само через діяльність людини порушується склад зоопланктону і фітопланктону, яким  харчується риба. Також під час шторму згубні хвилі цунамі викидають їх на берег.

   Любителі екзотики купують таких риб на сувеніри. При цьому популяції риби-краплі відновлюються повільно. Для подвоєння чисельності популяції риби-краплі  потрібно за різними джерелами  від 4 до 14 років. Популяція постійно зменшується, нажаль  може в недалекому майбутньому розділити долю інших зниклих з лиця землі істот.

   У штучних водоймах не вдається створити відповідні для її життя умови.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!