неділя, 12 липня 2020 р.

Хто такий Аксолотль, або чи можна все життя бути юним?

Аксолотль - дивна тварина, яке представляє собою неотенічну личинкову форму деяких видів амбістом. Неотенія в перекладі з грецького, дослівно «розтягнута юність», що характеризує головну особливість аксолотля - зазвичай він все життя існує в формі личинки і досягає статевої зрілості, не проходячи метаморфоз і не перетворюючись в дорослу амбістому, при цьому здатний розмножуватися.
Таке явище спостерігається завдяки особливостям функціонування щитоподібної залози цих земноводних, яка виробляє малу кількість гормону тироксину. Варто відзначити, що можливо ініціювати перетворення аксолотля в амбістому, якщо створити для цього необхідні умови.
Але аксолотлі привабливі самі по собі, і цінуються саме за свій вигляд у вигляді личинки.
Для аксолотлів властиве явище чудової регенерації: вони здатні відрощувати нові кінцівки, зябра, хвіст і інші органи замість втрачених, що робить їх зручним об'єктом наукових дослідів.
Зовнішній вигляд аксолотля дуже кумедний, особливо привертають увагу пухнасті, довгі зовнішні зябра, розташовані з боків голови, які аксолотль може притискати до голови і обтрушувати, що робить його справді схожим на маленького дракончика.
Аксолотлі - ендеміки двох високогірних мексиканських озер – Чолко і Ксочімайлко. Вони розташовані на висоті більше двох тисяч метрів над рівнем моря. Територію біля другого озера часто називають «мексиканської Венецією». Ацтеки звели на цій території плаваючі острови - «чінапмпас», з'єднаних мережею каналів, яка обплутує весь район і є дуже зручним місцем для життя і переміщення як аксолотлів, так дорослих амбістом.
Аксолотлі в природі знаходяться під загрозою зникнення і занесені до Червоної книги.







Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!