середа, 17 червня 2020 р.

ЗНАЙОМІ НЕЗНАЙОМЦІ. Дощовий черв"як

 

      Дощовий черв"як отримав свою назву через те, що велика їх кількість з"являється на поверхні грунту саме після дощу. І це ніяк не пов"язане з надлишковою любов"ю цих істот до води:) . Річ у тому, що він дихає всією поверхнею тіла, а після дощу грунт заливає водою, що заважає процесу дихання чев"яка.

    Цим істотам властива чудова регенерація. Якщо випадково при перекопуванні грунту черв"як потрапить під лопату, зовсім не обов"язково він загине. Ці унікальні в своєму роді тварини здатні відрощувати частини тіла, яких бракує:). Тому, частина з головою виживе, відростивши нового хвоста.

    Поверхня тіла дощового черв"яка вкрита слизом, що містить антисептичні речовини. Тому висушених дощових червів та їх слиз раніше широко використовували у народній медицині Європи при туберкульозі, атеросклерозі, відкритих ранах. А в Китаї їх слиз використовувли для лікування катаракти.


 
      Дощові черви беруть безпосередню участь в утворенні та формуванні грунтів. Доведено, що ці тварини здатні підвищувати родючість грунту на  15%. 

     Дощові черв'яки становлять 50-70 % всієї біомаси ґрунтових безхребетних. На одному гектарі добре доглянутих лугів або пасовищ загальна їх кількість становить від 1 до 200 мільйонів особин, в середньому близько 20 мільйонів, а вага їх біомаси — від 2 до 5 тон на гектар, що на два порядки перевищує біомасу наземних тварин.

     За рік на одному гектарі вони перевертають до 30 тон грунту.

     У Єгипті злодійством вважалось викрадення дощових черв"яків з чужої ділянки. За це  були суворі покарання, іноді навіть призначалася смертна кара.

      У Австралії існує музей гігантського австралійського дощового черв"яка.

     В світі існує близько 3000 видів дощових черв"яків. Вони можуть сягати довжини від 3 см до 3 метрів.

 

      Ці тварини поширені територією всієї планети, окрім Арктики та Антарктики.

     Кров у дощового черв'яка червона, в ній є гемоцити з гемоглобіном.


     Дощові черви мають п'ять пар пульсуючих трубок («сердець»), розташованих на передньому кінці тіла. У деяких видів кількість таких пар може сягати дев'яти.

    Дощові черви - гермафродити. У однієї особини дозрівають і чоловічі, і жіночі статеві клітини.

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!