вівторок, 8 вересня 2020 р.

Знайомі незнайомці. Страус.


Очі найбільшого птаха на планеті Земля (страуса) більше, ніж його мозок. Цей дивовижний факт повністю підтверджено об'єктивними даними. Так, вчені з'ясували, що середня маса мозку страуса дорівнює 42,1 г, а ока - 47,6 г. Враховуючи, що ока два, їх загальна середня маса дорівнює 95,2 г, а це в два рази більше, ніж вага його мозку. Подібне дивовижне і неймовірне поєднання страус отримав в ході еволюції. Справа в тому, що страусові для виживання необхідний відмінний зір - адже він повинен бачити і потенційну їжу, і ворогів, які можуть підкрадатися. Тому протягом багатьох століть виживали і залишали потомство страуси з найбільшим полем зору. В результаті сформувалися сучасні птахи, у яких величезні очі, що дозволяють їм бачити далеко і широко навколо себе. А головний мозок страуса не має кори, внаслідок чого у птаха є тільки інстинкти. Для забезпечення ж інстинктів і підтримки нормального функціонування життєво-важливих органів досить дуже маленького обсягу мозку, який і є у страуса. Тобто, в процесі еволюції страус отримав величезні очі, необхідні йому для виживання, і маленький мозок, якого достатньо для забезпечення функціонування життєво-важливих органів і, відповідно, підтримки життя, виведення потомства і реалізації інших інстинктів.

Чи правда, що страус ховає голову в пісок?

Напевно, вам не раз доводилося бачити, як у фільмі або дитячому мультику страус, тікаючи від небезпеки, ховає голову в пісок. Пояснюється це тим, що страус уявляє, ніби не тільки його голова, а й все тіло приховане від небезпеки.
Та насправді це нічим не підтверджений міф. Щоб його спростувати, досить трохи логіки. Якби при вигляді хижака птах ховався подібним чином, він був би знищений і не дав потомства. У природі генетично передаються тільки ті ознаки, завдяки яким вид виживає. Якби страуси намагалися вижити, граючи в подібні хованки, вони б вже давним-давно вимерли.

Незважаючи на невелику голову, страуси дуже розумні і хитрі птахи, а інстинкт виживання у них розвинений зовсім не менше, ніж у інших тварин. У разі небезпеки цей птах може піти на хитрість - він припадає низько до землі, витягнувши довгу шию. У заростях помітити його дуже важко. Пхати голову по шию в землю зовсім не обов'язково... Якщо ж хитрість не вдається, то полохливий по своїй натурі страус тікає... Доросла особина здатна розвивати швидкість до 70 км / ч. Маючі міцні ноги, страус здатний в боротьбі за виживання навіть з легкістю вбити свого супротивника. Отак і довіряй дитячим казочкам та мультфільмам...Та сама ж історія, що з їжачком

Розвиток хруща. Приклад непрямого розвитку з повним перетворенням.

 Думаю, багатьом з нас відомі хробаки. Це личинки хруща. Личинка живе 3-4 роки і може сягати до 6,5 сантиметрів в довжину. Личинки першого року живляться переважно гумусом.

А от починаючи з другого- корінням дерев та кущів. Особливо полюбляють хробаки плодові дерева та кущі: малину, суницю, черешню, яблуню тощо. Наносять велику шкоду присадибним ділянкам, іноді знищуючі не тільки насадження суниці, а й величезні дерева ( просто виїдають все коріння, віддаючи перевагу в першу чергу молодим корінчикам). Наприкінці 3-4 років життя личинка хруща перетворюється на лялечку і в такому стані проводить 30-40 днів.

Після того "народжується" молодий хрущ, який навесні відкладе у грунт яйця, з яких знову виведуться хробаки...



Дещо цікаве про сову.

 Сови - дуже особливі птахи. Це природжені нічні хижаки і все в їхньому тілі пристосовано для цього. Навіть пір'я сови адаптоване для безшумного польоту.


Сова має також найрухливішу голову серед птахів.Вона може повертати голову на 220-270°.

Натомість, сови не можуть рухати своїми очима в боки, бачать навколо вони тільки завдяки обертам голови. Шия сови складається з 14 хребців.

У більшості тварин, включаючи людину, сонні і хребетні артерії, що постачають кров у мозок і очі, чутливі навіть до невеликих пошкоджень. Тому, якщо голова різко міняє своє положення (наприклад, при травмі або автокатастрофі), то це може призвести до інсульту або навіть до смерті, але для сови ці правила не діють.

Які тварини найбільші?

Найбільша тварина в світі - це синій кит. Його вага може перевищувати 150 тонн, а довжина тіла - 33 метри.


Другою за величиною морською твариною є хрящова риба - це китова акула. Її вага становить приблизно 12-14 тонн.
Найбільша тварина на суші - це слон. Слон може важити більше 5 тонн.


Найбільшим і найважчим птахом на Землі є страус. Він дуже високий - до 2,5 метрів, а його вага становить більше 130 кілограмів.
Чому ж водні тварини можуть важити набагато більше, ніж сухопутні?


Відповідь ховається у густині середовища існування. Вода ,як відомо, має значно більшу густину, ніж повітря, тому "підтримує" тіла тварин, що в ній живуть. Синій кит ніколи не зміг би жити на суші, бо його внутрішні органи просто б розчавлювалися під своєю власною вагою.

Гриф чорний

 Гриф чорний (Aegypius monachus) — хижий птах , єдиний представник роду гриф родини яструбових ряду соколоподібні.


Дуже великі птахи. Загальна довжина 75-100 см, довжина крила 72-85 см, розмах крил 250-300 см. Маса самок до 7,5кг а от самці дещо менші - до 6,5 кг. В Україні - рідкісні залітні птахи.

Живляться грифи чорні м'ясом і кістками мертвих тварин, тобто є некрофагами . Проковтують разом з м'ясом кістки, шерсть, які тільки частково перетравлюють.


Грифи чорні належать до корисних і рідкісних птахів. Охороняються Конвенцією з міжнародної торгівлі вимираючими видами дикої фауни і флори (CITES), Боннською та Бернською конвенціями. Вид внесений до Червоного списку Міжнародного Союзу Охорони Природи , Європейського червоного списку та Червоної книги України .

Життєвий цикл метелика

 Життєвий цикл метелика. Приклад непрямого розвитку з повним перетворенням. Можна побачити яйця, личинку, лялечку та дорослу особину( імаго).



Мегалодон

 Мегалодон – одна з суперзірок доісторичного світу і його славу складно поставити під сумнів.



Більш того, ця давня акула – джерело постійних суперечок, часто відвідувачів на наших екскурсіях складно переконати, що це вимерла істота, адже відомо кілька популярних спекулятивних фільмів, які базуючись на таких доказах як власна уява вселяють думку у юних фанатів палеонтології, що десь в надрах Маріанської впадини мегалодонами аж кишить.
Іншою причиною суперечок є габарити славетної акули, адже перші його реконструкції давали цій істоті під три десятки метрів довжини! Зараз цей ентузіазм добряче охолов і мегалодони суттєво "подрібнішали", адже виявилось, що навряд чи відстань від початку голови до кінчика хвоста перевищувала 16 м.
Але от з розмірами окремих частин тіла – була значна невизначеність. Це й не дивно, адже найчастіше єдиними рештками від мегалодона є зуби, що перетворює дослідників цієї акули на стоматологів, яким не так просто й визначити габарити славетної істоти.
Нещодавно відповідь на цю загадку дали науковці з Університету Бристоля та Університету Свонзі. Для цього вони скористалися уже визначеною довжиною та широким арсеналом математичних методів, які допомогли визначити пропорції мегалодона на основі порівнянь з сучасними акулами, які з ним близько споріднені чи мають екологічні чи фізіологічні риси подібності.
До аналізу були включені біла акула, акула-мако, тихоокеанська та атлантичні оселедцеві акули. Спочатку науковці визначили зміну пропорцій їхніх тіл під час дорослішання. Далі вони розрахували, що було б з розмірами різних частин тіла, якби ці акули доростали до 16 м.
Відповідно до отриманих даних голова мегалодона сягала значення 4,65 м, спинний плавник досягав висоти 1,62 м, а хвіст 3,85 м.
Тобто, якби ми теоретично вирішили осідлати мегалодона та стати на її спину, то середньостатистична людина ледь визирала б з-під його спинного плавника, хоча це навряд чи було основною її проблемою у цій ситуації.
Реконструкція комплекції мегалодона важлива для розуміння особливостей будови його внутрішніх органів, а, отже, й фізіології, адже ці дані можуть пролити світло на причини зникнення гігантських акул, які до цього часу викликають дискусії.

Будова насінини

НАСІНИНА ОДНОДОЛЬНИХ


НАСІНИНА ДВОДОЛЬНИХ



 

Евглена зелена

 

Розподіл сторінок класного журналу


 

Перша допомога при укусах комах


 

Основні ознаки живого


 

Дещо про спинний мозок

 Спинний мозок людини має довжину від 41 до 45 сантиметрів. Його приблизний діаметр складає 1 сантиметр, а вага всього лише 35 грамів. Він починається в районі потиличної кістки і є безпосереднім продовженням довгастого мозку. Закінчується ж в районі 1 - 2 поперекових хребців. Він є "каналом зв'язку" яким передається інформація від всього тіла до головного мозку і навпаки. Також спинний мозок є координатором деяких рефлексів. Для іннервації організму від спинного мозку відходить 31 пара спинномозкових нервів. На фото ви бачите поперековий розріз спинного мозку, в центрі так званий "метелик"- сукупчення сірої речовини, яка оточена зверху білою.



Один з конкурсів до Всеукраїнської акції "Птах року 2020 - горлиця звичайна". Стіннівки.8Б


Мікроелементи

Мікроелементи дуже важливі в нашому організмі. Відсотковий вміст в тілі людини дуже малий- тисячні долі відсотка і нижче. Вони приймають участь у регуляції обмінних процесів нашого організму та повинні потрапляти до нас з їжею. Наведу приклади деяких з них.



СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!