вівторок, 8 вересня 2020 р.

Знайомі незнайомці. Страус.


Очі найбільшого птаха на планеті Земля (страуса) більше, ніж його мозок. Цей дивовижний факт повністю підтверджено об'єктивними даними. Так, вчені з'ясували, що середня маса мозку страуса дорівнює 42,1 г, а ока - 47,6 г. Враховуючи, що ока два, їх загальна середня маса дорівнює 95,2 г, а це в два рази більше, ніж вага його мозку. Подібне дивовижне і неймовірне поєднання страус отримав в ході еволюції. Справа в тому, що страусові для виживання необхідний відмінний зір - адже він повинен бачити і потенційну їжу, і ворогів, які можуть підкрадатися. Тому протягом багатьох століть виживали і залишали потомство страуси з найбільшим полем зору. В результаті сформувалися сучасні птахи, у яких величезні очі, що дозволяють їм бачити далеко і широко навколо себе. А головний мозок страуса не має кори, внаслідок чого у птаха є тільки інстинкти. Для забезпечення ж інстинктів і підтримки нормального функціонування життєво-важливих органів досить дуже маленького обсягу мозку, який і є у страуса. Тобто, в процесі еволюції страус отримав величезні очі, необхідні йому для виживання, і маленький мозок, якого достатньо для забезпечення функціонування життєво-важливих органів і, відповідно, підтримки життя, виведення потомства і реалізації інших інстинктів.

Чи правда, що страус ховає голову в пісок?

Напевно, вам не раз доводилося бачити, як у фільмі або дитячому мультику страус, тікаючи від небезпеки, ховає голову в пісок. Пояснюється це тим, що страус уявляє, ніби не тільки його голова, а й все тіло приховане від небезпеки.
Та насправді це нічим не підтверджений міф. Щоб його спростувати, досить трохи логіки. Якби при вигляді хижака птах ховався подібним чином, він був би знищений і не дав потомства. У природі генетично передаються тільки ті ознаки, завдяки яким вид виживає. Якби страуси намагалися вижити, граючи в подібні хованки, вони б вже давним-давно вимерли.

Незважаючи на невелику голову, страуси дуже розумні і хитрі птахи, а інстинкт виживання у них розвинений зовсім не менше, ніж у інших тварин. У разі небезпеки цей птах може піти на хитрість - він припадає низько до землі, витягнувши довгу шию. У заростях помітити його дуже важко. Пхати голову по шию в землю зовсім не обов'язково... Якщо ж хитрість не вдається, то полохливий по своїй натурі страус тікає... Доросла особина здатна розвивати швидкість до 70 км / ч. Маючі міцні ноги, страус здатний в боротьбі за виживання навіть з легкістю вбити свого супротивника. Отак і довіряй дитячим казочкам та мультфільмам...Та сама ж історія, що з їжачком

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!