середу, 18 травня 2022 р.

Що захищає тіло комах, павуків, ракоподібних?

 Що захищає тіло комах, павуків, ракоподібних?


Полісахарид хітин утворює кутикулу, що вкриває тіло членистоногих 🐜🕷🦂. Такий покрив називають екзоскелетом (зовнішнім скелетом).
❗Така оболонка надійно захищає всі внутрішні органи від механічних ушкоджень, запобігає висиханню і слугує опорою для внутрішніх органів та м'язів. Це плюс.
Але у зонішнього скелету є і недоліки:
❗Хітиновий покрив не розтягується і стримує ріст тварини, тому членистоногі можуть рости тільки в період линяння, коли спадає стара хітинова кутикула.
❗Зовнішній скелет робить тіло тварини менш мобільним.
На світлинах - членистоногі під час линяння.

Атлант

 


📌Шия - найбільш рухливий сегмент хребта, через який проходять основні кровоносні судини, що забезпечують обмін речовин 🧠 головного мозку та транспортування кисню до нього .
📌У людини, як і у більшості ссавців, 7 шийних хребців.
Довга шия 🦒жирафа, і коротка шия миші 🐀 містять по 7 хребців.
📌Атлант - перший шийний хребець людини . Таку назву він отримав від імені грецького титану Атланта , який тримає руками небосхил. Атлант, як міфічний гігант, тримає важкий череп на собі. Це його основна функція.
📌За своєю будовою атлант не схожий на інші хребці. Він не має остистого і суглобових відростків, тому нагадує кільце.

Що таке трофічний ланцюг? Яка його роль в екосистемі?

Що таке трофічний ланцюг? Яка його роль в екосистемі?

Джерело інфографіки : https://www.instagram.com/znobiologiya
📌В основі функціонування будь - якої екосистеми лежать трофічні ланцюги (навіть цілі мережі). Трофічний ланцюг - це ланцюг живлення.
📌У ланцюзі живлення органічні речовини та енергія передаються від одного виду до іншого: від нижчого трофічного рівня до вищого. На верхівці ланцюга живлення зазвичай перебувають тварини, які не мають природних ворогів або їх небагато.
📌Під час переходу з нижчого трофічного рівня на вищий майже 90 % енергії живі організми використовують для забезпечення належного функціонування власного організму, а запасають лише близько 10 %.
📌Нижчий трофічний рівень - це продуценти - рослини. Вони утворюють органічну речовину з неорганічної.
📌Наступна ланка - консументи (споживачі)- тварини. Вони споживають готові органічні речовини. Серед консументів виділяють кілька порядків ( рослинноїдні, м"ясоїдні, всеїдні).
📌Рештки мертвих живих організмів використовуються для живлення редуцентами (руйнівниками) - бактеріями та грибами. Вони розкладають органічні речовини до неорганічних. Згодом утворена неорганіка знов буде використана продуцентами.
📌Чим більше видове різноманіття і відповідно, харчові мережі - тим стійкішою є екосистема.


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!