суботу, 18 вересня 2021 р.

Тимус ( вилочкова залоза)

📌 Ти́мус або загрудни́нна за́лоза  — належить до центральних залоз імунного захисту, кровотворення, в якому відбувається диференціація Т-лімфоцитів, що потрапляють сюди з током крові з кісткового мозку.

📌 Розташований тимус у передній верхній частині грудини у проміжку між правою і лівою середостінними частинами пристінкової плеври.


 📌Тимус  утворюють дві асиметричні й дещо видовжені частки — права й ліва, які посередині зрослися між собою. Кожна з часток загруднинної залози має конусоподібну форму. Верхівки обох часток розташовані в межах передньої ділянки шиї, позаду груднинно-під'язикового і груднинно-щитоподібного м'язів. Позаду залози розташовані верхня частина серця.

📌У часточці тимуса розрізняють:

центральну ділянку ( мозкову речовину) та

периферійну ділянку ( кіркову речовину).

📌Тимусу властива вікова інволюція ( поступове зменшення розмірів та значна індивідуальна і вікова мінливість)

Найбільшої маси в 37,5 г тимус досягає в ранньому дитячому віці та до періоду статевого дозрівання. У віці понад 16 років маса залози поступово зменшується.

Відсутність інволюції тимуса — це прояв тяжкої патології, яку називають тиміко-лімфатичним статусом. Її супроводжує дефіцит глюкокортикостероїдів кори надниркових залоз; цей дефіцит проявляється зниженням опірності організму до інфекцій та інтоксикацій, особливо збільшується ризик виникнення злоякісних новоутворень.

📌 Залоза утворює кілька гормонів:

Тимозин, Т-активін, тималін  ,тимопоетин та інші. Усі вони є поліпептидами і відіграють велику роль в розвитку захисних імунологічних реакцій організму, стимулюючи утворення антитіл.

 Вроджене недорозвинення або відсутність тимуса, а також його гіпофункція  характеризуються гіперплазією лімфатичних вузлів, пригніченням клітинного імунітету і синтезу імуноглобулінів, імунодефіцит.

 З гіперфункцією вилочкової залози пов'язують розвиток ряду аутоімунних захворювань, в тому числі з ураженням інших ендокринних залоз (наприклад, β-клітин підшлункової залози) і відповідно з їх гіпофункцією (цукровий діабет). Міастенія, розсіяний склероз, розвиток тимом ( пухлин тимусу).

 

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!