четвер, 20 серпня 2020 р.

Роль заліза в організмі людини.


Заліза в організмі людини небагато (близько 4 грамів), але воно виконує важливі функції: бере участь в імунобіологічних процесах, сприяє активній працездатності м’язів при фізичних навантаженнях, допомагає захищати організм від хвороботворних мікроорганізмів та є компонентом багатьох білкових і ферментних систем організму. Якщо в організмі людини бракує заліза, то вона відчуває постійний занепад сил, запаморочення, сонливість, роздратованість та погіршення пам’яті,  бо ферум входит до гемоглобіну (білку, що міститься в еритроцитах крові та відповідає за газообмін).

  
Про дефіцит заліза в організмі свідчать такі ознаки: шкіра стає блідою і сухою; волосся втрачає блиск, стає тьмяним і слабким; нігті стають ламкими; в куточках губ виникають незагойні виразки, можуть виникати часті закрепи.  Дуже часто розвивається залізодефіцитна анемія.

   Залізо міститься у таких продуктах, як м’ясо, риба, яйця, морепродукти. Для його повноцінного засвоєння вживати ці продукти бажано з рослинною їжею, багатою на вітаміни. А чай і кава уповільнюють засвоєння заліза.

У яких продуктах міститься гемове та негемове залізо:

1) у червоному м’ясі, печінці, кров’янці (у 55−60 % – у гемовій формі);

2) у рослинній їжі: горіхах, гречці, шовковиці, чорносливі, куразі, зелені (зокрема кропиві та листовій капусті ).

 Існує думка, що заліза достатньо містять продукти рослинного походження, тож продути тваринного, такі  як м'ясо, не обов'язкові.  Але, наприклад,  в шпинаті залізо утворює оксалати − солі щавелевої кислоти, що майже нерозчинні, а, отже, недоступні для засвоєння. Зі 100 грамів тушкованого шпинату вдасться засвоїти лише 1,7 % наявного там заліза.  Пророщування бобових та гречки і тушкування замість споживання в сирому вигляді покращують біодоступність заліза з рослинної їжі.

Людина запасає залізо у печінці і використовує ці запаси, коли заліза стає недостатньо. Це ще одне пояснення, чому на веганському раціоні перші рік-два комфортно і здається, що всього вистачає. Потім слід ретельно контролювати аналізи і за потреби пити добавки.

Причин нестачі заліза безліч: суворі дієти, відмова від м’ясної їжі, інтенсивні фізичні навантаження, спортивні тренування, вагітність і годування грудьми. Різку нестачу заліза організм відчуває при крововтратах, хірургічних втручаннях.

   Надмірне надходження заліза зовні, патологічні стани внутрішніх органів можуть призводити до надлишку заліза і його накопичення в тканинах і органах. У цьому випадку наслідки також мають важкий характер:

– пригнічення антиоксидантної системи організму;

– виникнення новоутворень;

– при хворобах Паркінсона й Альцгеймера відбувається погіршення клінічної картини;

 – підвищена пігментація шкіри;

– розвиток діабету, атеросклерозу, артритів.

Роль кальцію в організмі людини

 

                                  

 Кальцій — один із найнеобхідніших макроелементів для здоров’я людини. Він впливає на міцність кісток і зубів, тонус м’язів, роботу кровоносних судин та активність нервової системи, активацію яйцеклітин, згортання крові, регулювання серцевого ритму та рівноваги рідини всередині клітин. Достатня кількість кальцію знижує ризик переломів, остеопорозу, діабету й авітамінозу. До 99 % кальцію містить кісткова тканина людини.

 Норми споживання кальцію можуть змінюватися впродовж усього життя.

                                  

Якомога більше кальцію потрібно дітям, вагітним і годуючим жінкам, однак загальні норми для здорової людини приблизно наступні:

Діти:

молодше 6 місяців — 200 мг

від 7 до 12 місяців — 260 мг

від 1 до 3 років — 700 мг

від 4 до 8 років — 1000 мг

від 9 до 18 років — 1300 мг

Жінки:

від 19 до 50 років — 1000 мг

старше 51 року — 1200 мг

Чоловіки:

від 19 до 70 років — 1000 мг

старше 71 року — 1200 мг

  Збалансоване харчування повинно забезпечити ваш організм усіма необхідними поживними речовинами та допоможе запобігти нестачі кальцію. Але небезпека полягає в тому, що організм людини тривалий час компенсує дефіцит кальцію, беручі його з кісткової тканини,тож симптоми його нестачі можуть довго не проявлятися.

Кисле середовище допомагає розчинити солі кальцію, а жирні кислоти сприяють його засвоєнню. Важливу роль відіграє вітамін D, що міститься в молоці, яєчному жовтку та рибі. На думку вчених, без нього кальцій не зміцнює кістки, а осідає в артеріях, суглобах, нирках  тощо.

Симптомами нестачі кальцію є оніміння кінцівок, порушення частоти серцевого ритму, спазми у м’язах, втрата концентрації та постійна сонливість.

Надлишок кальцію може призвести до утворення ниркових каменів чи ущільнення м’яких тканин, внаслідок чого значно зростає ризик судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад.

                     

Продукти з високим вмістом кальцію: Молочні продукти, шпинат і всі види капусти, кріп, базилік, петрушка, Горіхи, Цільнозернове борошно, Соя. Риба ( особливо морська).

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!