четвер, 20 серпня 2020 р.

Роль кальцію в організмі людини

 

                                  

 Кальцій — один із найнеобхідніших макроелементів для здоров’я людини. Він впливає на міцність кісток і зубів, тонус м’язів, роботу кровоносних судин та активність нервової системи, активацію яйцеклітин, згортання крові, регулювання серцевого ритму та рівноваги рідини всередині клітин. Достатня кількість кальцію знижує ризик переломів, остеопорозу, діабету й авітамінозу. До 99 % кальцію містить кісткова тканина людини.

 Норми споживання кальцію можуть змінюватися впродовж усього життя.

                                  

Якомога більше кальцію потрібно дітям, вагітним і годуючим жінкам, однак загальні норми для здорової людини приблизно наступні:

Діти:

молодше 6 місяців — 200 мг

від 7 до 12 місяців — 260 мг

від 1 до 3 років — 700 мг

від 4 до 8 років — 1000 мг

від 9 до 18 років — 1300 мг

Жінки:

від 19 до 50 років — 1000 мг

старше 51 року — 1200 мг

Чоловіки:

від 19 до 70 років — 1000 мг

старше 71 року — 1200 мг

  Збалансоване харчування повинно забезпечити ваш організм усіма необхідними поживними речовинами та допоможе запобігти нестачі кальцію. Але небезпека полягає в тому, що організм людини тривалий час компенсує дефіцит кальцію, беручі його з кісткової тканини,тож симптоми його нестачі можуть довго не проявлятися.

Кисле середовище допомагає розчинити солі кальцію, а жирні кислоти сприяють його засвоєнню. Важливу роль відіграє вітамін D, що міститься в молоці, яєчному жовтку та рибі. На думку вчених, без нього кальцій не зміцнює кістки, а осідає в артеріях, суглобах, нирках  тощо.

Симптомами нестачі кальцію є оніміння кінцівок, порушення частоти серцевого ритму, спазми у м’язах, втрата концентрації та постійна сонливість.

Надлишок кальцію може призвести до утворення ниркових каменів чи ущільнення м’яких тканин, внаслідок чого значно зростає ризик судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад.

                     

Продукти з високим вмістом кальцію: Молочні продукти, шпинат і всі види капусти, кріп, базилік, петрушка, Горіхи, Цільнозернове борошно, Соя. Риба ( особливо морська).

Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!