Норми споживання кальцію можуть змінюватися впродовж
усього життя.
Якомога більше кальцію потрібно дітям, вагітним і годуючим жінкам, однак загальні норми для здорової людини приблизно наступні:
Діти:
молодше 6 місяців — 200 мг
від 7 до 12 місяців — 260 мг
від 1 до 3 років — 700 мг
від 4 до 8 років — 1000 мг
від 9 до 18 років — 1300 мг
Жінки:
від 19 до 50 років — 1000 мг
старше 51 року — 1200 мг
Чоловіки:
від 19 до 70 років — 1000 мг
старше 71 року — 1200 мг
Збалансоване харчування повинно забезпечити ваш організм усіма необхідними поживними речовинами та допоможе запобігти нестачі кальцію. Але небезпека полягає в тому, що організм людини тривалий час компенсує дефіцит кальцію, беручі його з кісткової тканини,тож симптоми його нестачі можуть довго не проявлятися.
Кисле середовище допомагає розчинити солі кальцію, а жирні кислоти сприяють його засвоєнню. Важливу роль відіграє вітамін D, що міститься в молоці, яєчному жовтку та рибі. На думку вчених, без нього кальцій не зміцнює кістки, а осідає в артеріях, суглобах, нирках тощо.
Симптомами нестачі кальцію є оніміння кінцівок, порушення частоти серцевого ритму, спазми у м’язах, втрата концентрації та постійна сонливість.
Надлишок кальцію може призвести до утворення ниркових каменів чи ущільнення м’яких тканин, внаслідок чого значно зростає ризик судинних захворювань, таких як інсульт і серцевий напад.
Продукти з високим вмістом кальцію: Молочні продукти, шпинат і всі види капусти, кріп, базилік, петрушка, Горіхи, Цільнозернове борошно, Соя. Риба ( особливо морська).
Немає коментарів:
Дописати коментар