субота, 3 грудня 2016 р.

ГЕРАНЬ - домашній лікар :)

Герань

     Герань (ботанічна назва «пеларгонія домашня») - вірна супутниця підвіконь, невибаглива рослина з рожевими, білими, червоними квітами, зібраними в суцвіття. Існує велика видова різноманітність герані, і кожен з підвидів має яскраво вираженими лікувальними властивостями. 


   Знавці стверджують, що ароматна красуня-герань з легкістю розправляється з будь-якою х   воробою, починаючи від банальної застуди і закінчуючи злоякісними раковими пухлинами.
Звичайно, за кілька сотень років традиційна медицина досягла значних успіхів. Але, незважаючи на це не згасає інтерес до народних способів лікування. Герань - одна з найбільш популярних рослин, яку найчастіше використовують народні цілителі.

   Уже в наш час були проведені досліди, результати яких здивували навіть фахівців: буквально всі мікроби в безпосередній близькості від герані гинули від виділених нею бактерицидних речовин. Крім очищення повітря від мікробів, герань відлякує комах, що в теплу пору року особливо актуально.

  Чудодійні властивості герані пояснюються тим, що в листках рослини у великій кількості містяться ефірні масла, які і надають лікувальну дію. Втім, в герані цілющими є всі її частини - коріння, квіти, листя.

  У корінні рослини містяться феноли, у верхній зеленій частині - різні фенольні сполуки, сахароза, крохмаль, геміцелюлоза. У листі і квітках містяться фенолкарбонові кислоти, вітаміни, еллаготанніни, вуглеводи, флавоноїди, пігменти і ефірне масло.

    Перерахувати все, чим корисна герань, просто неможливо. Вона має антисептичні, знеболювальні, сечогінні, протинабрякові, бактерицидні, антивірусні, кровоспинні і протидіабетичні дії.

  Герань стимулює кровообіг, нормалізує серцевий ритм і роботу серцевого м'яза, допомагає при головному болю. Приклавши лист герані до зап'ястя, можна нормалізувати артеріальний тиск.

   Рослина регулює роботу печінки, шлунково-кишкового тракту, нирок. Людям, що страждають хворобами нирок і жовчного міхура, необхідно мати в будинку герань, одна її присутність здатна поліпшити фізичний стан.

 Доброчинна дія герані відзначено і на людей з хронічним гастритом і підвищеною кислотністю шлункового соку.

  Герань - відмінний засіб від нежитю, кашлю, ангіни, ГРЗ і ГРВІ. В цьому випадку готують настій з листя рослини і полощуть їм горло, а свіжовичавлений сік по 2-3 краплі закапують у ніс.

  Дуже корисна герань і при отитах: для цього злегка розминають свіжий листочок, згортають в його трубочку і поміщають в вухо.

   Точно також листочок герані можна прикласти до хворого зуба - активні речовини, що виділяються геранню, дозволять зняти больові відчуття. Крім того, з подрібненого листя герані роблять компреси при остеохондрозі і радикуліті.


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!