вівторок, 6 грудня 2016 р.

Чорне озеро. Україна вражає.

   
 Озеро Берестувате ( інша назва – Чорне) знаходиться на території урочища Чорний ліс, що займає частину земель Знам’янського та Олександрійського районів Кіровоградської області – всього 7,4 тис. га. Це межиріччя двох правих приток Дніпра – Інгульця та Тясмина.

Озеро  насправді більше схоже на болото. Офіційно це гідрологічна пам’ятка природи — «Болото Чорний ліс».  Майже вся поверхня води озера покрита сплавиною (зелені «острівки» із різних видів рослин). Доказом того, що озеро реліктового походження є особливі види болотних рослин (наприклад, грушанка круглолиста, вахта трилиста).

 Довкола озера ростуть ліси з дубами та грабами.  Тут ростуть  рослини, які не зустрічаються у центральних областях України, а характерні для Полісся і  Кавказу.

В урочищі Чорний ліс зустрічається багато рідкісних представників флори і фауни, що занесені до Червоної книги. 

Цікаво, що у товщі озерної води накопичується газ метан, який має властивість вибухати. (Звідси, ймовірно, й дивні звуки, які інколи чують люди). Температура води однакова у всі пори року – близько 8 градусів за Цельсієм.

      Глибина цього озера досі точно не встановлена. Згідно легенді, в таємничої водойми не одне дно, а два. Втім, цій легенді існує пояснення – торф, що накопичився протягом століть в декілька шарів, опале листя і гілки сформували в озері багатошарове дно, що суттєво ускладнює вимірювання точної глибини. Не дивно, що купатися в цій водоймі заборонено.


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!