пʼятницю, 8 січня 2021 р.

Поліембріонія

 Поліембріонія — процес розвитку кількох зародків з однієї заплідненої яйцеклітини.

Поліембріонія доволі поширена серед різних груп тварин (війчасті та кільчасті черви, іноді у членистоногих, риб, птахів, ссавців). Як постійне явище вона притаманна деяким комахам (наприклад, їздцям) і ссавцям (наприклад, броненосцям).
У людини у разі поліембріонії народжуються однояйцеві близнята, які мають ідентичний набір спадкової інформації. Однояйцеві близнюки завжди однієї статі. Розрізняють специфічну поліембріонію (нормально властиву даному виду) і спорадичну (випадкову).
Специфічна поліембріонія трапляється в деяких мшанок, паразитичних перетинчастокрилих комах, із ссавців — у броненосців. Разючий приклад специфічної поліембріонії — розвиток з 1 зиготи до 3 тис. личинок у їздця з роду Litomastix.

Цікаво про запліднення


 Запліднення - процес злиття чоловічої та жіночої статевих клітин (гамет), що лежить в основі статевого розмноження. Внаслідок запліднення утворюється зигота, яка дає початок новому організмові.

У ссавців при заплідненні в яйцеклітину проникає лише один сперматозоїд, після чого яйцеклітина стає непроникною для інших сперматозоїдів. Таке явище називається моноспермією.
Проте у природі поширене і явище поліспермії. Поліспермія - проникнення при заплідненні в яйцеклітину кількох сперматозоїдів. Проте у тварин навіть при фізіологічно нормальній поліспермії (у деяких комах, акулових риб, хвостатих земноводних, плазунів, деяких птахів тощо) як правило, тільки один сперматозоїд з тих, що проникли в яйцеклітину, зливається з її ядром, а інші невдовзі гинуть.
При патологічній поліспермії у моноспермних тварин з ядром яйцеклітини зливається кілька сперміїв, внаслідок чого порушується нормальний перебіг дроблення яйцеклітини і вона гине на початку розвитку.
У рослин можливе проникнення в зародковий мішок кількох пилкових трубок, через що яйцеклітина і вторинна клітина іноді запліднюються кількома парами сперміїв.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!