неділю, 17 липня 2022 р.

Історія відкриття ЛІЗОЦИМУ



📌ЛІЗОЦИМ – відкриття лауреата Нобелівської премії.
📌Видатний вчений Олександр Флемінг отримав у 1945 році Нобелівську премію разом із сером Говардом У. Флорі і Ернстом Б. Чейном за відкриття пеніциліну і його «цілющого впливу на різні інфекційні захворювання».
📌Але раніше, ❗️ще до відкриття пеніциліну (1928 р.) в 1922 році Флемінг відкрив ЛІЗОЦИМ!
📌Як і багато інших великих винаходів, які змінили хід світової історії, ці два великих відкриття Флемінга відбулися 🤓«зовсім випадково»!
📌У листопаді 1921 року у Флемінга був сильний нежить, і працюючи з уже підготовленими бактеріальними культурами, він сильно чхнув, внаслідок чого крапля виділень з носа випадково потрапила в чашку Петрі. Через кілька днів, під час прибирання , він помітив щось незвичайне – одна з чашок Петрі була покрита золотисто-жовтими колоніями бактерій, однак, на тому місці, де два тижні тому випадково впала крапля слизу з носа – бактерій не було!
📌Він продовжив свої дослідження і довів, що й інші рідини організму (слина, сльози) містять речовину, яка швидко розчиняє певні бактерії. Цю речовину він назвав ЛІЗОЦИМ, що походить від слова “lysis“ – розчин і слова “enzim“ («фермент») – протеїн, який каталізує хімічні реакції. Лізоцим є ферментом білкового походження, що руйнує клітинну стінку бактерій.
📌Флемінг зрозумів, що ЛІЗОЦИМ потенційно може знищувати деякі бактеріальні клітини і не шкодити клітинам людини. Через це Флемінг хотів довестии важливість цієї речовини, досліджуючи її властивості. Подробиці його дослідження він описав у статті, опублікованій в 1922 році.
📌Йому не вдалося переконати у важливості цього відкриття своїх колег, які вважали його цікавим, але неактуальним спостереженням – так пізніше ставилися і до його перших звітів про відкриття пеніциліну. Флемінг передбачив, що про цей фермент в майбутньому будуть говорити набагато більше. Він говорив: «Одного дня ми почуємо набагато більше про лізоцим». До своєї смерті в 1955 році він наполягав, що «відкриття лізоциму одного дня викличе більше інтересу, ніж відкриття пеніциліну».
📌Сьогодні механізм антибактеріальної дії лізоциму добре відомий. Лізоцим став об’єктом інтересу багатьох вчених.
📌ЛІЗОЦИМ також називають «антибіотиком тіла», і його загальна роль в організмі виправдовує свою назву – «фермент майбутнього».
Джерело: http://lysobact.ba/uk/

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!