середу, 16 червня 2021 р.

Вітаміни. ВІТАМІН С

 Вітаміни. ВІТАМІН С

Що ми знаємо про вітамін С



Вітамін С – це водорозчинний вітамін, який виконує безліч функцій в організмі, серед яких:
  • Захист мислення та пам'яті під час старіння. Вітамін С є сильним антиоксидантом. Низький рівень цього вітаміну пов’язаний із порушенням здатності мислити та запам’ятовувати. Високе споживання вітаміну С з їжею або добавками надає захисний ефект мисленню та пам’яті під час старіння.
  • Підтримка здорового вигляду шкіри. Клітини шкіри використовують цей вітамін для захисту від забруднення шкіри на вулиці, під час курінням та від ультрафіолетових променів. Також вітамін С необхідний для створення колагену. Колаген – це білок, який відповідає за пружність і тонус шкіри.
  • Сприяння зниженню тиску. Так дослідження на тваринах показало, що приймання добавки з вітаміном С сприяв розслабленню кровоносних судин, що несуть кров від серця. Це сприяло зниженню рівня артеріального тиску. Інше дослідження довело, що вживання добавок вітаміну С дорослими із високим кров'яним тиском знижує систолічний кров'яний тиск на 4,9 мм рт.ст., а діастолічний на 1,7 мм рт. ст.
  • Поліпшення засвоєння залізаВітамін С допомагає перетворити залізо, яке погано засвоюється, у форму, яка легше засвоюється. Це особливо корисно для людей, які виключили м'ясо із раціону харчування. Оскільки м’ясо є основним джерелом заліза.
  • Захист шкіри, когнітивних процесів та поліпшення засвоєння заліза – це важливі, але не головні функції вітаміну. Він більше цінується своєю властивістю зміцнення імунітету. Згідно з виданням Healthline існує декілька причин, чому вітамін С заведено вважати захисником імунітету:
  • По-перше, він сприяє виробленню білих кров'яних клітин, відомих як лімфоцити та фагоцити, які допомагають захистити організм від інфекції.

    По-друге, вітамін С допомагає цим білим клітинам ефективніше функціонувати, захищаючи їх від пошкодження потенційно шкідливими молекулами, такими як вільні радикали.

    По-третє, оскільки вітамін С збільшує вироблення колагену, він допомагає шкірі служити функціональним бар'єром для запобігання потраплянню шкідливих сполук у організм. Вітамін С у шкірі також може сприяти загоєнню ран. Сприяє нормальній роботі опорно- рухового апарату.

  • Антиоксидант, необхідний для синтезу колагену, перетворення триптофану у серотонін і холестеролу у жовчні кислоти, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти.

  • Руйнується під впливом світла, нагрівання, лугів.

Попри те, що наразі не має підтвердженої користі вітаміну С у лікуванні COVID-19, не варто нехтувати ним у щоденному раціоні.

Так за даними Національної медичної академії США рекомендована денна норма споживання вітаміну С:

  • Діти (1–3 роки) – 15 мг;
  • Діти (4–8 років) – 25 мг;
  • Підлітки (9–13 років) – 45 мг;
  • Підлітки (14–18 років) – 65–75 мг;
  • Дорослі жінки (віком від 19 років) – 75 мг;
  • Дорослі чоловіки (віком від 19 років) – 90 мг;
  • Вагітні жінки (віком від 19 років) – 85 мг;
  • Жінки, що годують груддю (віком від 19 років) – 120 мг.

Найкращими джерелами вітаміну С є фрукти та овочі. Проте варто пам'ятати, що вітамін С в їжі легко руйнується внаслідок термічної обробки. Тому рекомендовано вживати овочі та фрукти в сирому вигляді для максимального споживання вітаміну.

Серед продуктів багатих на вітамін С варто виокремити:

  • перець чілі;
  • жовтий болгарський перець;
  • ківі;
  • цитрусові;
  • броколі;
  • брюссельська капуста;
  • полуниця;
  • хурма;
  • петрушка;
  • чебрець;
  • чорна смородина
  • шипшина.
ГІПОВІТАМІНОЗ:

Цинга: порушення формування міжклітинного матриксу, болі в суглобах, хвороби зубів, порушення росту кісток, загоєння ран, кровоточивість ясен, анемія, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ:

Великі дози (у 10 і більше разів вищі за рекомендовані) призводять до діареї, підвищеної мобілізації мінеральних речовин кісткової тканини, посилене зсідання крові, формування ниркових каменів.

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!