неділя, 1 серпня 2021 р.

Клітинні включення

 Клітинні включення — це гранули, краплі або кристали певних речовин, що накопичуються у цитоплазмі клітини. На відміну від органел вони є не постійними і не обов'язковими структурами, тобто тимчасові.

 Найчастіше у формі включень організми запасають поживні речовини, наприклад краплі жиру в адипоцитах, гранули глікогену в клітинах печінки та крохмалю в багатьох рослинних клітинах. Також включеннями можуть бути пігменти або продукти обміну (наприклад кристали оксалату кальцію у листках буряка, шпинату, щавлю кислого).

Як правило, вони містяться в клітинах на певних етапах життєвого циклу. Специфіка включень залежить від специфіки відповідних клітин тканин і органів. Включення зустрічаються переважно в рослинних клітинах, але не тільки. Вони можуть виникати в гіалоплазмі, різних органелах, рідше в клітинній стінці. У функціональному відношенні включення являють собою: 

або тимчасово виведені з обміну речовин клітини з'єднання (запасні речовини - крохмальні зерна, ліпідні краплі і відкладення білків); 

або кінцеві продукти обміну (кристали деяких речовин).


Немає коментарів:

Дописати коментар

СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!