Травний канал починається ротовою порожниною. У ній
оцінюється смак їжі, визначається її придатність (їстівне чи неїстівне),
починаються процеси механічного (пережовування) та хімічного (розщеплення за
участі ферментів) перетворення їжі. Зовні ротова порожнина обмежена губами й
щоками. Верхню стінку ротової порожнини утворює піднебіння. Передня його
частина - це тверде піднебіння, основу якого складають кістки, а задня - м’яке
піднебіння, утворене м’язами. Обидві частини піднебіння вкриті слизовою
оболонкою .
Язик і визначення смаку їжі в ротовій порожнині. Язик - це
рухливий м’язовий орган, утворений м’язовою посмугованою скелетною тканиною, на
слизовій оболонці якого містяться смакові рецептори. Завдяки цим рецепторам ми
розрізняємо кисле, солодке, солоне, гірке і таким чином визначаємо смак їжі, а
також якість речовин, що надійшли до ротової порожнини (нехарчові або шкідливі
речовини рефлекторно викидаються з неї). Крім того, язик бере участь у
перемішуванні їжі, ковтанні, а разом з губами та зубами - у формуванні
членороздільних звуків мови.
Зуби та механічна обробка їжі. У ротовій порожнині
розташовані зуби, які слугують для захоплення, відкушування і пережовування
їжі. Вони закріплені в лунках зубних відростків нижньої та верхньої щелеп
(зубних альвеолах). Слизова оболонка, що вкриває зубні відростки щелеп, утворює
ясна.
Хімічна обробка їжі в ротовій порожнині.
Процеси ферментативного перетравлювання їжі починаються в
ротовій порожнині. У цьому процесі бере участь слина, яку виробляють слинні
залози. У людини є три пари великих слинних залоз: привушні, підщелепні і
під’язикові (мал. 46). За добу всі слинні залози разом виділяють у ротову
порожнину 0,5-2 л слини. Крім великих слинних залоз, слизова оболонка рота
всіяна численними дрібними слинними залозами.
Слина - це безбарвна слизувато-клейка слаболужна рідина, до
складу якої входять вода (близько 98,5 %), ферменти (лізоцим, амілаза і
мальтаза) та слиз муцин. Лізоцим знезаражує мікроорганізми, сприяє загоєнню ран
слизової оболонки рота. Травні ферменти амілаза і мальтаза частково розщеплюють
складні вуглеводи до більш простих. Муцин зволожує та обволікає їжу, забезпечує
краще проковтування харчової грудки.
ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Подрібнення і розтирання їжі має виняткове
значення для її перетравлювання. У разі ретельного розжовування їжа повністю
просякається слиною, а отже, ферменти слини здатні діяти на всю їжу.
ЦІКАВО ЗНАТИ! Посилене виділення слини в разі споживання
дуже кислих фруктів розбавляє (зменшує концентрацію) кислоту, яка могла б
зруйнувати ніжні клітини слизової оболонки.