неділю, 4 липня 2021 р.

Вітаміни. Вітамін В9

                                  Вітаміни. Вітамін  В9

Ще 75 років тому з листя шпинату (лат. follium – листок) уперше виділено фолієву кислоту (лат. acidum folicum) або вітамін В9. Фолієва кислота (лат. acidum folicum) — вітамін В9 або Вс, що впливає на кровотворення, стимулює утворення еритроцитів та лейкоцитів, знижує вміст холестерину у крові. При авітамінозі розвивається недокрів'я.

Вітамін В9 включає декілька біоактивних речовин: параамінбензойну кислоту, глутамінову кислоту, які входять в хімічну будову вітаміну. Похідні фолієвої кислоти, саму фолієву кислоту та споріднені сполуки називають фолатами. Вона досить поширена в природі, синтезується в тканинах рослин, мікроорганізмів, частковий синтез здійснюється в організмі людини і тварин мікрофлорою кишечнику. 


ДЛЯ ЧОГО НАМ ВІТАМІН В9 ?

Фолієва кислота необхідна для створення і підтримки в здоровому стані нових клітин, тому її наявність особливо важлива в періоди швидкого розвитку організму — на стадії раннього внутрішньоутробного розвитку і в ранньому дитинстві. Процес реплікації ДНК вимагає участі фолієвої кислоти, і порушення цього процесу збільшує небезпеку розвитку ракових пухлин. У першу чергу, від нестачі фолієвої кислоти страждає кістковий мозок, в якому відбувається активний поділ клітин. Клітини-попередники червоних кров'яних тілець (еритроцитів), що утворюються в кістковому мозку, при дефіциті фолієвої кислоти збільшуються в розмірі, утворюючи так звані мегалобласти  і приводять до мегалобластної анемії.

Серотонін – гормон радості, виробляється в достатній кількості, якщо в організмі вистачає фолієвої кислоти.

При вагітності брак фолієвої кислоти може стати причиною серйозних порушень і навіть аномалій розвитку плоду. Причому аномалії виникають дуже важкі: мозкові грижі; дефекти нервової трубки, яка є зачатком і основою всієї нервової системи у тварин і людини; гідроцефалія – водянка головного мозку, або аненцефалія – його повна відсутність; різні вроджені розумові патології і затримки розумового розвитку.

Передчасні пологи, передчасний розрив навколоплідної оболонки і народження недоношеної дитини – всього цього можна уникнути, якщо жінка під час вагітності отримує достатньо фолієвої кислоти. Після пологів вона сприяє зняттю депресії, тому жінкам просто необхідно завжди включати в своє харчування якомога більше продуктів з фолієвою кислотою.

При нагріванні руйнується до 50-90% вітаміну В9. Головна особливість натурального вітаміну B9 - чутливість до світла і температури, як і вітаміну С. Він швидко руйнується під час термічної обробки. Варіння, смаження і тушкування сильно знижують його кількість. Крім того, вітамін В9 чутливий до терміну зберігання: зелень втрачає його до 70% через кілька діб. 

 Фолієва кислота є одним з ферментів синтезу амінокислот і бере участь в обміні холіну. Потреба в цьому вітаміні росте зі збільшенням вмісту вітаміну В12. Добова потреба В9 становить 0,2 мг.

Звідки організм отримує фолієву кислоту?

Насамперед із продуктів харчування. Основне джерело - зелені листові овочі. Крім цього, вони містяться в цитрусових, горіхах, зеленому горошку, дріжджах, сочевиці, квасолі, томатах, шпинаті, спаржі,  хлібі, печінці, телятині, яйцях, зернових і м’якому сирі. Та ще незначна кількість вітаміну В9 синтезується в самому організмі (кишковою мікрофлорою) під час нормального функціонування шлунково-кишкового тракту.

ГІПОВІТАМІНОЗ

Макроцитарна або мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У новонароджених: підвищений ризик патологій хребта і неврологічних розладів.У дітей при дефіциті даної кислоти спостерігається відставання у вазі (гіпотрофія), пригнічення функції кісткового мозку, порушення стану слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, шкірних покривів, що створює основу для розвитку ентеритів, попрілостей, затримки психомоторного розвитку.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ

Гостра форма зустрічається дуже рідко і викликає алергічні реакції.

Хронічна форма передозування вітаміном В9 приводить до тонічних судом м'язів ніг, сповільнення наступання менопаузи,  диспепсії, порушення функції нирок, затримки статевого розвитку у дівчат, підвищення збудливості центральної нервової системи у дітей.


Вітаміни. Вітамін В 12

 Вітамін  В 12

ДЛЯ ЧОГО НАМ ВІТАМІН В12 ?

Вітамін В12 (або ціанкобаламін) потрібен для утворення еритроцитів, розвитку нейронів та синтезу ДНК. Його нестача може призводити до накопичення гомоцистеїну (нейротоксичної сполуки), до анемії, втрати балансу, “туману в голові”, оніміння кінцівок, втомлюваності та погіршення пам’яті.

Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот. Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку. Необхідний для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі попередники еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере участь у синтезі метіоніну і холіну.

Нестача вітаміну В12 найбільше проявляється: в старшому віці, після операції зі зменшення шлунку, пониженій кислотності шлунку чи прийомі ліків для її зниження, при прийомі препаратів проти печії, при хворобах шлунково-кишкового тракту (як-то хвороба Крона), в разі веганського раціону.

Вітамін В12 накопичується в печінці. В нормі у нас є запас на кілька років, але потім він може вичерпатися. Ось чому люди, які переходять на веганство чи сироїдіння, перший час почуваються добре, особливо, якщо перед цим вони їли багато м’яса. Через кілька років більшість людей повертається до споживання м’яса і не встигають зазнати симптомів нестачі вітаміну В12.

Добова потреба вітаміну В12 залежить від віку. Для дорослих вона становить 2,4 мкг на день. Для вагітних жінок та тих, що годують, — потреба у цьому вітаміні трохи більша. 

КОЛИ Є НЕСТАЧА ВІТАМІНУ В12

Нестачу вітаміну В12 можна “запідозрити” завдяки аналізу рівня гомоцистеїну — цієї речовини стає більше, якщо нам бракує вітаміну В12. Але цей аналіз не є абсолютно надійним. Якщо споживати великі дози фолієвої кислоти, як-то в разі веганського раціону, рівень гомоцистеїну буде в нормі.

Іншим маркером браку В12 є мегалобластна анемія. Її діагностують за допомогою аналізу крові. Його слід здавати регулярно, і сімейний лікар вас направить на безкоштовний аналіз. Перніціозна (злоякісна)анемія, що проявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою; неврологічні розлади, у більшості випадків виникає внаслідок поганого всмоктування, а не власне дефіциту в дієті.

Анемія через брак В12 успішно минає, але нейродегенеративні процеси через нестачу ціанкобаламіну незворотні. Тому краще їм запобігати.

ГІПЕРВІТАМІНОЗ

Передозування вітамінами несе не меншу небезпеку, ніж їх дефіцит. Ускладнює ситуацію і те, що деякі симптоми гіпервітамінозу (як у випадку з вітаміном А, наприклад) можна помилково прийняти за ознаки авітамінозу — сухість шкіри, ламкість нігтів, тощо.

Гіпервітаміноз ітаміну В12 досить рідкий і прояви до кінця не вивчені. Вважається, що гостра форма гіпервітамінозу В12 викликає анафілактичний шок, серцеву недостатність та набряк легенів — у важких випадках.

Хронічна форма викликає у дорослих алергічні реакції, жировий гепатоз печінки, застійну серцеву недостатність та лейкоцитоз. У дітей симптоми проявляються у вигляді болів в області серця, тахікардії, підвищеного згортання крові, висипання на шкірі по типу кропивниці, порушенням роботи центральної нервової системи, лейкоцитозом в крові.


ДЕ МІСТИТЬСЯ ВІТАМІН В12

Вітамін В12 міститься в їжі тваринного походження, передусім в червоному м’ясі, печінці та рибі. Він також є в яйцях, молоці, молочних продуктах (крім масла). До деяких продуктів його можуть додавати додатково. Про це має бути вказано на етикетках продуктів.

Немає у рослинній їжі.

Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та лугами. Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для задоволення потреб організму впродовж 3—5 років.


СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ? ПОДІЛИСЬ З ДРУЗЯМИ!